BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Novo u ponudi Orašnice: Med sa dodacima, nezaobilazni dio zdrave prehrane

or 1

Orašnica, prodavnice zdrave hrane, orašastih plodova, začina, čajeva… u saradnji sa Beemed d.o.o. Tuzla je u svoju bogatu ponudu uvela i nove proizvode. O kojim proizvodima se radi? Riječ je o domaćem planinskom medu sa dodacima, kao što su orasi, čurekot, cimet, đumbir, kurkuma, borove iglice, matična mliječ, propolis… tako da od sada u prodavnicama Orašnica možete naći:

– Med sa čurekotom

– Med sa propolisom, polenom i matičnom mliječi

– Med sa đumbirom, kurkumom i cimetom

– Med sa borovim iglicama

– Med sa saćem

– Med sa orasima

O blagotvornim dejstvima meda i pomenutih dodataka ne treba puno govoriti. Med i drugi pčelinji proizvodi od davnina se koriste kao hrana i lijek. Med posjeduje svojstva koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane. Posjeduje jedinstvenu strukturu, a koristan je zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava. Med je lako probavljiva namirnica koja trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost.

Đumbir je ključna biljka u ajurvedskoj medicini. Popularan je u kuhinjama diljem svijeta zbog osebujnog ljutkastog okusa. Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem.

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njenog korijena radi se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu. Taj začin je poznat diljem svijeta zahvaljujući svojim mnogostrukim ljekovitim svojstvima.

Cimet je jedan od najstarijih začina. Zbog svojih ljekovitih svojstava koristio se u mnogim medicinskim tradicijama svijeta, posebno u ajurvedi. Moderna znanstvena istraživanja potvrđuju da cimet ima pozitivan učinak kod mnogih bolesti. Ovaj začin može pomoći kod gastritisa, dijabetesa, povišenog holesterola, gljivičnih i bakterijskih infekcija i mnogih drugih bolesti.

Čurekot u svojoj čahuri, koja izgledom podsjeća na čahuru maka, sadrži tamna zrnca, koja se nakon žetve suše. Nabrojimo samo neka od velikog broja oboljenja protiv kojih se koristi ovo čudotvorno sjeme: akne, alergija i astma, nadimanje, celulit, prehlada, bolovi u zglobovima, nedostatak koncentracije, kamen u bubregu, djelomična impotentnost, teži oblici neplodnosti, upala desni…

Borove iglice se također upotrebljavaju u ljekovite svrhe. Borovi izdanci i iglice su bogat izvor C vitamina. Osim toga imaju blagotvorno dejstvo na disajne organe.

Orasi ne samo da su ukusni, već su i veoma zdravi. Nažalost, kod mnogo ljudi konzumacija oraha je ograničena zbog toga što je ovo orašasto voće kalorično i bogato masnoćama. No, riječ je o zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Orasi su bogati i vitaminima i mineralima koji nam pomažu da ostanemo zdravi. Lista nutrijenata koje orasi sadrže je dugačka, sadrže: kalij, magnezij, fosfor, željezo, kalcij, cink, vitamine B9, B6, E, A…

Sve ove sastojke kao dodatak medu, a i posebno, možete naći u prodavnicama Orašnica u ul. Tabašnice 23 (Kod velike gradske pijace) i u ul. Branlilaca BiH 11 (Dramar centar). Posjetite i našu web stranicu: www.orasnica.ba

or 2or3


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza