BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Hranom protiv kandide u crijevima

hranom-protiv-vaginoze-i-kandidijaze_800x600
Gljivica kandida inače normalno živi u čovjekovom organizmu, ali u razumnoj mjeri. Danas, usljed užurbanog tj. savremenog načina života, kada nemamo vremena za ništa i koji podrazumjeva na prvom mjestu nezdravu ishranu (fast food) i hronični stres, često dolazi do njenog nekontrolisanog umnožavanja. To je i čest uzrok širokog spektra tegoba koje nisu nikako prijatne i ugrožavaju našu svakodnevicu.  Kad je kandida u crijevima u pitanju, može se očekivati pojava tegoba u vidu pojačane nadutosti i pojačanog stvaranje gasova, kašastih i prolivastih stolica, ali i hroničnog zatvora, podrigivanja, mučnine, bolova i grčeva u stomaku, žgaravice, svraba anusa, analne fisure i hemoroida, sve to su dosta česti simptomi kandide u crijevima. Kao reakcija na crijevnu kandidijazu može se javiti i pojačano slivanje sekreta iz nosa niz zadnji zid ždrijela, što je takođe veoma nelagodna tegoba.  Uzrok nekontrolisanog umnožavanja ove gljivice može biti dugoročno loša ishrana, bazirana na šećeru, kvascu, bijelom brašnu, industrijskoj hrani, gaziranim napicima, kafi, alkoholu, tj. ishrani koja dodatno povećava kiselost organizma, a upravo takva sredina pogoduje razvoju kandide.

Osim toga, dugotrajan stres postaje sve češći toga, okidač za pojavu crijevne kandidijaze. Zapravo, sve ono što slabi čovekov imunološki sistem predstavlja podlogu za razvoj ove uporne infekcije. Zato u rizičnu grupu spadaju i hronični bolesnici, dijabetičari, nije retka ni kandida u crijevima u trudnoći , kao i kod osoba koje su na hormonskoj i kortikosteroidnoj terapiji. Još jedan važan i sve češći razlog usljed kojeg se javlja crijevna kandidijaza jeste i neracionalna upotreba antibiotika.

ISHRANA ZA KANDIDU U CRIJEVIMA

Kako smo već pomenuli, kandida u crijevima se intenzivnije razmnožava u kiseloj sredini, pa je samim tim alkalizacija organizma jedan od najboljih načina borbe s ovom pošasti. Zato za vrijeme liječenja treba da se pridržavate zdrave ph alkalne dijete, koja podrazumjeva upotrebu 20 odsto kiselih namirnica i 80 odsto onih koje imaju baznu ph vrednost . U kisele namirnice spada gotovo sva danas poznata industrijska hrana, šećer, sve mesne prerađevine, alkohol, kafa, vještački sokovi, lijekovi, pšenica i hljeb, a u zdrave  bazne – svježe voće i povrće, naročito limun, zatim proso, kinoa, amarant, med, maslinovo ulje, bijeli luk.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza