BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Ulje tamjana kao lijek

tamjan-1442776579-68646

Ulje tamjana se u poslednje vrijeme spominje kao moćno sredstvo u borbi protiv kancera i drugih teških bolesti. Poznato je da je tamjan kao lijek kroz istoriju sveprisutan i u medicinskoj praksi. Koristio se da smanji upalu, podigne imunitet, u slučaju infekcija, za njegu kože s ožiljcima, u slučaju astme, gastroenterisa, kao antidepresiv i antiseptik.

Miris tamjana djeluje utješno, dovodi do opuštanja i osjećaja zadovoljstva, oslobađa bjes i anskioznost. Jača ženski hormonalni sistem, jer reguliše proizvodnju estrogena i snižava rizik od postmenopauznih tumora ili cista u materici. Ukoliko želite da saznate kolko je eterično ulje tamjana za lice blagotvorno, ali i za cijeli organizam, nastavite čitati…

Najčešće se koristi za spoljnu upotrebu, a spektar njegovog djelovanja je izvanredan i koristi se kod brojnih tegoba i stanja, navešćemo samo neke od njih:

  • Uklanja aksioznost, nervnu napetost, nervozu i napetost,
  • Ublažava PMS simptome,
  • Eliminiše infekcije mokraćnih puteva i ublažava tegobe,
  • Ublažava simptome gušenja, koji se javljaju usled astme, bronhitisa ili zapaljenja pluća,
  • Regeneriše kožu, ubrzava zaceljivanje posekotina, ožiljaka od akni, boginja, bubuljica, ali i bora na licu,
  • Poboljšava cirkulaciju krvi,
  • Ublažava reumatske tegobe.

Novijim istraživanjima došlo se do saznaja da ulje tamjana uspešno liječi osteoartritis, ulcerozni kolitis, pa čak i Kronovu bolest, mada još uvek nema dovoljno dokaza koji bi to potkrijepili.  Ukoliko uzimate preparate od tamjana, neophodno je ranije konsultovati se sa stručnim licem – ljekarom.

Tamjan kao lijek protiv raka

Istraživanja o antikancerogenom dejstvu ulja tamjana, sprovedena su u Britaniji, Jemenu i Americi. Časopis „Cancer“ objavio je rezultate kliničkog istraživanja na 44 odrasle osobe, nakon uzimanja AKBA bosvelične kiseline u slučaju cerebrovaskularnog edema koji nastaje kao posledica terapije mozga. Sanira se korišćenjem jakih kostekoroida koji, opet, dovode do izraženih glavobolja, zamagljenog vida, povišenog krvnog pritiska i edema.

Nakon terapije od 4,200 mg AKBA bosvelične kiseline, kod 60 odsto pacijenata došlo je do smanjenja cerebralnog edema i do 75 odsto, što je podatak koji ohrabruje i vodi u nova istraživanja.

U čemu se ogleda funkcija tamjana

Predpostavlja se da ulje tamjana odvaja  sam mozak kancerozne ćelije tj. jezgro od tijela citoplazme i zatvara ga, pri čemu ga sprečava da reprodukuje oštećene DNK kodove. Na taj način tretman tamjanom može uništiti samo kancerozne ćelije, ali ne i one zdrave.

AKBA bosvelična kiselina dobro se pokazala i u tretmanu pacijentkinja u odmaklim fazama kancera jajnika, čak i onda kada su ćelije u jajnicima već postale otporne na hemoterapiju.  Naročito je važno napomenuti da je ulje tamjana višestruko korisno, te da su pacijentkinje prevazilazile otpornost prema lijeku,a i sama hemoterapija je bila efikasnija.

Naravno govori se o lijekovima koji se koriste u kliničkim uslovima, a dobijeni su upravo iz etarskog ulja tamjana.

Kako se upotrebljava tamjan ulje

Arometerapijski tretman tamjanovim uljem po preporucu Budwig centra izgleda ovako:

Dvije kapi ulja tamjana rastvorenog u kafenoj kašičici kokosovog ulja, meda ili lecitina stavlja se ispod jezika, dva puta dnevno. Ne preporučuje se upotreba tamjana djeci mlađoj od 6 godina starosti .

Razblaženo ulje tamjana nanosi se na svaka dva do tri sata, lokalno, i na dijelove tijela zahvaćene kancerom i na tabane.
Uz tamjan kombinuju se i druga ljekovita etarska ulja. Konkretno u slučaju kancera materice zimzelen i tamjan zajedno se stavljaju na tabane svaka tri do četiri sata, uz direktnu primjenu na stomaku.

Etarsko ulje tamjana i zimzelena prodiru kroz kožu i u roku od pet minuta vrši se resporcija – aktivne komponente se cirkulišu kroz krv.

Aromaterapeuti na ovaj način ulje tamjana najčešće preporučuju za liječenje, ali i samu prevenciju bolesti. Utrljavanjem blagotvornog ulja u kožu udiše se prijatan miris koji opušta i relaksira, a unutrašnji mir je glavni preduslov iscjeljenja.

Da li se ulje tamjana primenjuje samo u prevenciji ili kad napusti bolest.

Aromaterapija podrazumeva korišćenje cijelog ulja, u svom bogatsvu njegovih sastojaka. Ono sadrži monoterpene – pomažu opuštanju toksina iz jetre i bubrega i imaju antiseptičko i analgetičko dejstvo. Takođe, imaju sposobnost iskorjenjivanja kancerogenih ćelija na početku njihovog razvoja, kroz sve faze napredovanja, što ulje tamjana čini korisnim bez obzira u kojoj fazi je kancer otkriven.

Ulje tamjana za lice i regeneraciju kože

Poznato je da eterično ulje tamjana ima izuzetno regenerativno dejstvo, naročito kada je u pitanju njega lica. Ono prosto pegla bore i smanjuje ih, zaceljuje stare ožiljke od akni, pa i boginja. Upravo zbog toga je tamjan cjenjen u kozmetici, ima tkz. prirodni lifting efekt pri čemu zateže kožu lica i djeluje blagotvorno na njega.

Da biste podmladili vašu kožu uradite sljedeće:

Dvije kapi tamjanovog ulja stavite između prstiju, pričekajte da se malo ugriju dok su tu, pa zatim premažite dio lica, na kojem imate bore. Ponavljajte ovaj jednostavan metod do dva puta tokom dana, ali uvek prethodno uradite piling lica, i nemojte nanosti ulje tamjana na lice, koje nije potpuno suho. Isto postupite ako želite ukloniti tragove od ožiljaka koji su nastali od akni.

Žene koje imaju izražene PMS simptome, te muku muče sa njima treba da urade sljedeće:

10 kapi tamjanovog ulja uspite u pripremljenu kupku, te sednite u kadu najmanje 20 minuta, da bi ovaj prirodni lek delovao.

Isto učininite, ako ste skolni čestim urinarnim infekcijama i upalama bešike.

U slučaju usporene cirkulacije, bolova zbog reume, poželjno je da se dva puta dnevno dobro izmasirate sa tamjanovim uljem, upravo na mjestima gde su bolovi učestali.  Već nakon nekoliko dana, osjetićete značajnije poboljšanje.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza