BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


30 DANA JEDITE PO 2 BANANE: Efekat je zapanjujući…

BANANA - profimedia-0102607022_1000x0

Naučnicama i nutricionistima nije jasno zbog čega se većina ljudi na zapadu radije tako hrani, kad već postoji toliko odličnih, a pre svega prirodnih namirnica, koje nam mogu pružiti sve potrebne materije.

Uzmimo za primjer banane. One su omiljena hrana majmuna, što i nije tako čudno, budući da su vrlo ukusne i hranljive, a osim toga, prava su riznica odličnih materija!

Nutricionisti tvrde da za samo mjesec dana od kada počnete jesti dvije banane dnevno zdravstveno stanje bi trebalo da vam se značajno poboljša.

Evo kako i zašto:

* Banane sadrže vrlo malo natrijuma, ali dosta kalijuma, što je odlično za regulaciju krvnog pritiska i zdravlje srca. Naučnici su ustanovili da svakodnevno konzumiranje banana može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 40 odsto.

* Ukoliko imate problema probavnim sistemom, poput zatvora, pojedite nekoliko banana. One su odličan izvor vlakana pa će brzo rešiti vaše probleme sa crijevima.

* Osjećate se malaksalo i bez snage? Banane će vam pružiti preko potrebnu energiju, a odličan su izbor i za užinu pre vježbanja! Sportisti je imaju redovno u svojoj torbi!

* Banane su odličan lijek i za gorušicu, jer su dobar izvor antacida, koji regulišu ovo neprijatno stanje.

* Ukoliko je vašem organizmu potrebno gvožđe, banane vam mogu pomoći. Materije iz banane stimulišu crvena krvna zrnca i proizvodnju hemoglobina, pa značajno pomažu malokrvnim osobama.

* Odlična je protiv grlobolje i kašlja!

* Triptofan je vrlo važan za tijelo, jer ga organizam koristi da bi ga pretvorio u serotonin, hormon sreće. U bananama ga ima dosta pa zato kada se osjetite loše ili vam se čini da je na pomolu depresija, navalite na banane!

* Naučnici su ustanovili da studenti koji jedu bananu za doručak, međuobrok i nakon ručka imaju znatno veći nivo koncentracije. Kalijum iz banane podstiče rad mozga i olakšava učenje i pamćenje.

* Trudnice pojačano trebaju paziti na ishranu, a banana je zdrava, ukusna i olakšaće tegobu koja pogađa većinu trudnica. Banana će podići nivo šećera u krvi, što vam treba kada osjećate jutarnje mučnine.

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) ili Faktor Nekroze Tumora, koja ima sposobnost da se bori protiv ćelija koje se ponašaju neuobičajeno.

Kako banana zri, razvija tamne tačkice po sebi. Što više tačkica ima, više je obogaćenih ćelija koje razvijaju imunitet.

U tom stepenu sazrijevanja, banana je i najbolja za probavu jer se šećer iz banane tada najlakše apsorbuje, za razliku od manje zrelih stadijuma banane kada je teža za varenje jer se skrob još nije pretvorio u šećer.

Nivo ćelija sa antikancerogenim efektom odgovara nivou zrelosti voća. Što je banana zrelija, više ima antikancerogenih kvaliteta. Kod istraživanja, u poređenju sa grožđem, jabukama, lubenicama, ananasom i kruškama, banane su sadržavale najviše antikancerogenih materija.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši