BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Muče vas gljivice? Kokosovo ulje može pomoći?

kokosovo-ulje-pomaze-u-lijecenju-kandide

Kokosovo ulje bi moglo biti efikasno u borbi s opasnom gljivom Candida Albicans koja se normalno nalazi u ustima, probavnom traktu i rodnici. U slučaju smanjenog imuniteta dolazi do upala zvanih kandidijaza.

U imunokompromitiranih i starijih osoba, Candida Albicans može napustiti crijevo, ući u krvotok i uzrokovati invazivnu infekciju koja zahvata organe poput bubrega, jetre, slezene,  pluća, mozga i srčanih zalistaka.

Kod više od 40% žrtava ove gljivične infekcije, bolest završava smrtnim ishodom. Mahom su to bolesnici od raka, primatelji presađenih organa, nedonoščad, bolesnici u intenzivnoj njezi s kateterima ili osobe starije dobi. Candida je jedan od najčešćih uzročnika infekcije krvotoka u hospitaliziranih bolesnika.

U novembru 2015. objavljena je studija koja pokazuje da konzumacija kokosovog ulja smanjuje gastrointestinalnu kolonizaciju Candidom Albicans u miševa. Ovo djelovanje, koje bi na jednostavan način umanjilo rizik od opasnih komplikacija, mora se još dokazati na ljudima. . In vitro pokusima je potvrđeno da kokosovo ulje posjeduje osobito izražene antifungalne osobine.

Sljedeća faza istraživanja će se obaviti na hospitaliziranoj djeci dojenačke dobi s visokim rizikom za razvoj sistemske kandidijaze.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši