BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Da li je bezbjedno dojiti bebu za vrijeme trudnoće?

dojenje-490x275

Mnoge mame često su u dilemi da li da nastave sa dojenjem u novoj trudnoći. Evo šta savjetuju stručnjaci sa čuvene klinike “Mejo”…

Iako mnoge mame ne planiraju da ubrzo nakon porođaja ponovo ostanu u drugom stanju, ovakve situacije nisu rijetke. Međutim, tada se javlja sumnja – da li dojenje može da ugrozi novu trudnoću, kao i da li će uticati na bebu koja sisa?

Ukoliko i vas muči ovo pitanje, odgovor je da nemate razloga za brigu sve dok vodite računa o ishrani i unosite velike količine tečnosti. Ono što bi trebalo da znate jeste to da dojenje u trudnoći može da izazove blage kontrakcije materice. Iako ove kontrakcije nisu opasne, doktor može da vam zabrani dojenje ukoliko postoji opasnost od prijevremenog porođaja.

Takođe, ukoliko planirate da nastavite sa dojenjem budite spremni na promjene koje vaša beba može da primjeti. Iako će vaše mlijeko tokom trudnoće biti podjenako hranljivo, sadržaj će se vjerovatno promjeniti, pa samim tim i ukus. Pored toga, proizvodnja vašeg mlijeka će se vjerovatno smanjivati kako trudnoća bude odmicala. Tokom trudnoće moguća je i preosetljivost bradavica, kao i pojava mastitisa, pa se nelagodnost može intenzivirati tokom dojenja.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši