BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Svaka žena mora dnevno da pojede kašičicu ove namirnice

sus

Ono što susam liječi, malo koja žitarica može, stoga ga obavezno ubacite u ishranu.

Ako ste u svoja jela često dodavali susam, svom organizmu ste činili veliku ulogu. Crni susam, bijeli susam, crveni/smeđi susam… različite su njegove sorte koje razlikuje i boja sjemena prepunog ulja i proteina.

I dok smeđi i crni susam na tržište dolaze neoljušteni, bijeli se može nabaviti neoljušten, oljušten ali i u obliku paste koju mnogi poznaju pod imenom tahini.

Vitamini B, A, E, lecitin, niacin, brojni minerali poput kalcijuma, kalijuma i magnezijuma, fosfora, gvožđa, cinka i selena…govore sami po sebi o vrijednosti ove, veličinom vrlo sitne ali učinkom po zdravlje, vrlo moćne biljke.

Dentalni poremećaji
Susam jača naše zube i deluje na zdravlje usne šupljine, zuba i desni. Njegovom upotrebom smanjujemo upale, infekcije, jačamo zube i zubnu gleđ, djelujemo na sprečavanje nastajanja zubnog plaka, ali i djelujemo na izbacivanje toksina iz tijela.

Jača kardiovaskularni sistem
Susam snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti

Antioksidans
Susam sadrži dva jedinstvena jedinjenja iz skupine lignana – sezamin i sezamolin. Sve više studija pokazuju važnost susama u ulozi jačanja našeg organizma i djelovanje u brobi protiv slobodnih radikala. Osobama oboljelim od raka dojke, raka debelog crijeva, raka grla…susam je jedan od pomagača u borbi za bolje zdravlje.

Zdravlje kože i ljepota
Susamovo ulje ublažava iritacije, a sadržajem vitamina E i cinka, djeluje na zdravlje kože, njenu elastičnosti i usporava procese starenja, isušivanja kao i preranog stvaranja bora.

Analgetik
Lokalno apliciranje na obolela područja, pokazuju učinak susamovog ulja kao odličnog u ublažavanju bolova. Preporučuje se i kod utrnuća, slabe prokrvljenosti tkiva, slabe cirkulacije…

Afrodizijak
Redovnom konzumacijom susama smanjuje se impotencija i djeluje na snaženje i podsticanje vitalnih funkcija i jačanje reproduktivnog tkiva.

Reguliše menstrualni ciklus
Iz tog je razloga preporučen kao sastavni dio ishrane upravo u predmenstrualnom periodu. Smanjuje menstrualne bolove i ublažava simptome PMS-a.

Jača kosti
Susam je bogat kalcijumom a njegov učinak grijanja i dubokog prodiranja u tkiva, dodatno govore u prilog njegovoj važnosti u očuvanju zdravlja i čvrstine naših kostiju. Posebno je preporučen osobama oboljelim od osteoporoze.

Nutritivni tonik
Lagani je laksativ pa reguliše probavu, utiče na zdravlje i rad crijeva, ali i cjelokupnog sistema za varenje.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza