BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


U svakoj čorbi mirođija ali i lijek

KOPAR

Mirođija, kopa r- Kao začin koristi se svJeže mlado lišće i zeljasta stabljika. Stavlja se u umake, čorbe — naročito riblje, razna jela i salate. Narodna izreka ”u svakoj čorbi mirođija” govori o značaju mirođije kao začina, ne samo za čorbe, već i za ribu, grašak, boraniju i druga jela.
Kao začin najviše se koristi zreo plod koji sadrži 2,5-4% eteričnog ulja — stavlja se u pečenja, džigericu, pecivo i keks.
Aktivna začinska i ljekovita svojstva imaju eterična ulja koja se pretežno sastoje od karvona (50%), zatim limenena, felandrena i dr.
U ljekovite svrhe koristi se uglavnom plod mirodjije (sjeme) koje predstavlja kućni lijek za bolje varenje, protiv nesanice, grčeva u stomaku i želucu, nadimanja i za bolje lučenje mlijeka kod dojilja. Obično se sjeme mirodjije prelije vrelom vodom ili vinom i uzima kao ljekoviti čaj.

Receptura:

Čaj od mirodjije za umirenje i progiv nesanice: od mješavine sastavljene od po 2 dijela sjemena mirođije i anisa i po 1 dijela kamilice i hmelja uzme se kašika i prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi da se smlači, procjedi i pije zaslađen medom.

-Čaj za hemoroide: 10 g semena mirođije prelije se sa 2 dl ključale vode i nakon stajanja od 2 sata popije u dva puta, prije spavanja.

-Čaj od mirodjije za bolje varenje, jačanje apetita i protiv nadimanja: od jednakih delova sjemena mirođije, kima, anisa, angelike i morača uzme se puna kašika i prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi poklopljeno pola sata, odlije i pije posle jela, prema želji.

 

http://www.dijetaizdravlje.com


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši