BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Upoznajte svoje tijelo: Bolesti jednjaka

Rak-jednjaka

Najčešća oboljenja jednjaka su: razni oblici zapaljenja, gutanje stranog tela, gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) i rak. Posebno mjesto među oboljenjima jednjaka zauzimaju opekotine izazvane jakim kiselinama i sodom za pranje (dosta česte, naročito kod djece i ostavljaju veoma teške posljedice u vidu suženja jednjaka).

Zapaljenje jednjaka – Nastaje obično uslijed uzimanja zaprljane, inficirane, ali često i uslijed suviše tople ili suviše hladne hrane. U slučaju zapaljenja bolesnik osjeća pri gutanju, naročito tvrde hrane, bol duž čitavog jednjaka. Zapaljenje može biti slabije ili jače i, uglavnom, od toga zavisi da li će bolesnik ozdraviti ranije ili kasnije.

Strano tijelo u jednjaku – Prilično je česta pojava, naročito kod dece. Najčešće su to slučajno progutani predmeti, obično metalan novac, dugme, neki tvrd predmet u hrani (kost i dr.) ili nedovoljno sažvakan zalogaj. Duševni bolesnici progutaju često i razne veće predmete, nesvjesni opasnosti koja im od toga prijeti i ne znajući šta gutaju. Strano tijelo u jednjaku lako se raspoznaje. Čim se nekom neko strano tijelo zadrži u jednjaku, naročito ako je ono veće, on se uplaši, počne da se guši i da kašlje, pokušava da povrati i da prstima izvuče strano tijelo. Ukoliko tijelo nije veliko ili svojim oblikom ne izaziva veće bolove, bolesnik se polako smiri, navikne se na strano tijelo, ali ne može da guta.

GERB (Gastroezofagealna refluksna bolest)– Hrana nakon gutanja na putu do želuca prolazi kroz jednjak,  obložen sluznicom koja je građena za prolazak hrane, ali ne i za izlaganje želučanoj kiselini, žuči i ostalim sastojcima probavnih sokova koji učestvuju u razgradnji hrane. Od toga ga štiti kružni mišić, sfinkter, koji stegne područje prelaza prema želucu. Ako gastroezofagealni sfinkter ne obavlja svoju funkciju u potpunosti, omogućava prolazak probavnih sokova u jednjak. Najčešća tegoba na koju se žale pacijenti je žgaravica. Kiseo ili gorak okus u ustima, podrigivanje, vraćanje gorke tekućine iz želuca u usta, najčešće za vrijeme spavanja, promuklost, potreba da se pročisti grlo, otežano gutanje hrane i/ili tekućine, kašalj, pogoršanje tegoba nakon jela, posebno u sagnutom položaju tijela, neki su od češćih tegoba koje pacijentima kvare kvalitetu života. Nastanku tegoba i razvoju bolesti značajno doprinose i način prehrane i navike. Neke namirnice pojačavaju lučenje želučane kiseline: čokolada, pepermint, kava, čaj, alkoholna pića. Nikotin, pušenje, posebno dovodi do slabljenja donjeg ezofagealnog sfinktera. Masna hrana se sporije probavlja i duže zadržava u želucu što također uzrokuje tegobe. GERB se često javlja u kasnijim mjesecima trudnoće radi pritiska povećanog trbuha na želudac. Slično djelovanje ima i pretjerana tjelesna težina. Ukoliko je refluks kiseline dugotrajan ili jak, na sluznici jednjaka može uzrokovati nastanak upalnih promjena te površinska ili dublja oštećenja sluznice u obliku erozija (površna oštećenja) ili ulceracije (dublja oštećenja). Ozbiljnije promjene, kao što su suženja promjera jednjaka, dovode do tegoba uslijed otežanog prolaska hrane.

Poseban značaj imaju teži oblici promjena sluznice jednjaka iz kojih se može razviti čak i rak jednjaka. Znaci krvarenja iz probavnog sistema, slabokrvnost, otežano gutanje, osjećaj otežanog prolaska zalogaja do želuca, bol, gubitak apetita i pad tjelesne težine nejasnog uzroka svakako zahtijevaju pregled liječnika, specijaliste gastroenterologa.

Rak jednjaka – Dosta je često oboljenje jednjaka i javlja se kod starijih osoba. Češće kod muškaraca nego kod žena. Prvi znaci oboljenja su teško gutanje hrane, mršavljenje i slabljenje, a zatim bolesnik, ali ne svaki, osjeća da u jednjaku ili pored njega ima nešto što mu smeta i guši ga.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši