BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Upoznajte svoje tijelo: Najčešće bolesti grla

Faringitis je upala grla, a uzrokovana je različitim mikroorganizmima. Bol u grlu najčešće mogu da prouzrokuju virusi ili bakterije.

U većini slučajeva riječ je o virusnoj upali (virozi) virusima obične prehlade. Ima ih mnogo krajem jeseni i tokom zime – sezone respiratornih bolesti, a od nje može oboljeti više članova jedne porodice. Ponekad dolazi udružen s laringitisom, a može preći i u tonzilitis. Prenose se najčešće kapljičnim putem, prljavim rukama, ali i direktnim kontaktom, na primjer poljupcem. Česta je kod djece i mladih ljudi, ali se može pojaviti u bilo kom životnom dobu. Neki od virusa koji izazivaju grlobolju na sluzokoži usta mogu da prouzrokuju pojavu afti – malih bolnih plikova. Drugi uzroci mogu biti disanje na usta, drenaža sinusa.

Ponekad, uzročnici upale grla mogu biti bakterije Streptococcus, kao što je beta hemolitički streptokok skupine A ili neke druge bakterije Arcanobacterium haemolyticum, najčešće kod mladih ljudi, koju prati sitan osip. Infekcija grla beta hemolitičkim streptokokom skupine A ozbiljan je oblik faringitisa. On, ukoliko se ne liječi može izazvati ozbiljne posljedice poput akutne reumatske groznice koja može oštetiti srce, bubrežnih poremećaja, ali posebno teški oblici streptokoknog faringitisa mogu izazvati bakterijemije pa čak streptokokni šok (vrlo, vrlo rijetko). U teži oblik spada šarlah (skarlatina), nekad opasna bolest koja je prije 50-tak godina znala odnositi i živote. Šarlah je karakteriziran osipom.

Ukoliko je grlobolja izazvana virusima simptomi su obično blaži i često su povezani sa običnom prehladom. Simptomi upale grla jesu grlobolja (pečenje i bol u grlu), kašalj i otežano gutanje, a ponekad se zna pojaviti i povišena tjelesna temperatura.Ukoliko je grlobolja izazvana Coxsackie virusom mogu se pojaviti mali plikovi na krajnicima i nepcu.
Ako je grlobolja prouzrokovana streptokokama, krajnici otiču, obloženi su, sve je praćeno visokom temperaturom, bolom u grlu, neprijatnim dahom, a pacijent se osjeća veoma bolesno.

Nije svaki bol u grlu angina (kako se to obično pogrešno misli), a naročito ako nema visoke temperature. Ako traje duže od 2 nedelje i pored lečenja može biti znak ozbiljnijeg oboljenja kao što je rak grla ili AIDS.

Tonzilitis je upala limfnih čvorova (tonzila) uzrokovana infekcijom. Limfni čvorovi su smješteni na dvjema stranama stražnjeg dijela grla, a glavna funkcija im je hvatanje mikroorganizama koji pristižu u dišni sistem i time tonzile čuvaju dišne puteve od infekcija. U tonzilitisu čvorovi su povećani, crveni i prekriveni žuto-bijelo-sivkastom materijom. Tonzilitis se obično javlja kao posljedica produženog faringitisa i počinje jakom grloboljom, povišenom tjelesnom temperaturom i teškim gutanjem. Takođe, u težim slučajevima javlja se otežano disanje i promjena boje glasa.

Laringitis je upala glasnica u grkljanu, a karakteriše ga promuklost. Laringitis je rijetko kada ozbiljna bolest i obično traje manje od sedam dana. Uobičajeni simptomi laringitisa jesu promuklost, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, suhi kašalj, škakljanje u grlu i otežano gutanje. Najčešći uzrok laringitisa jest virusna infekcija. Zanimljivo je da sami simptomi laringitisa ne iščezavaju kad je infekcija prestala – promuklost se može nastaviti sedam dana i duže nakon što je infekcija pobijeđena.

www.hranisezdravo.ba


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza