BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Savjeti: Ginekološka poliklinika Korak do života

suada

 

Žene svakodnevno koriste razne kreme, losione, tonike, mlijeko za tijelo i skidanje šminke. Redovito odlaze pedikeru, kozmetičaru, frizeru i maseru, sve kako bi sačuvale svoju kosu, kožu, nokte i izgled općenito i kako bi bile što ljepše. Ali, da li se žene mogu pohvaliti isto tako brižnom i temeljnom njegom intimnih dijelova svog tijela? O intimnoj higijeni se rijetko govori i piše. Djevojke najčešće dobivaju savjete od mame ili prijateljice, sa kojima se ginekolozi često ne slažu. Ginekolozi, naime, kažu kako postoje određena pravila koja se moraju poštivati, kako bi se sačuvalo zdravlje spolnih organa žene. Prave upute i savjete  dobili smo od  Dr. Suade Tinjić, specijaliste ginekologije i akušerstva

  • Svaka spolno aktivna žena starosne dobi iznad 18 godina treba najmanje jednom godišnje da se javi na ginekološki pregled prilikom kojeg bi trebalo da se uradi PAPA- test, a eventualno i ultrazvučni pregled.
  • Ako trudnoću ne planirate preporučujemo Vam da se na vrijeme zaštitite jer je prekid trudnoće daleko rizičniji i opasniji od bilo koje poznate metode kontracepcije.
  • Ako trudnoću planirate dobro je da se javite na pregled i prije nego što ostanete trudni. Idealno je da žena u trudnoću uđe zdrava jer se neke bolesti prvi put tad manifestuju, a s druge strane njihovo liječenje je znatno otežano jer se veliki broj lijekova ne smije koristiti u trudnoći.
  • Kontrole u trudnoći su važne jer se na taj način na vrijeme mogu otkriti i liječiti mnogi poremećaji koji se javljaju tokom trudnoće.
  • Žene kod kojih su izostanci menstruacija duži od 0 dana, životne dobi ispod 45 godina imaju velike šanse da obole od nekih kardiovaskularnih oboljenja i osteoporoze, te je zbog toga potrebno da se jave kod ginekologa i posavjetuju u vezi s tim.
  • Prilikom dolaska na ginekološki pregled preporučujemo Vam da dođete u suknji ili haljini i da ponesete peškir, papuče i medicinsku dokumentaciju. Da bi ste uštedjeli vrijeme i sebi i nama najbolje je da zakažete pregled jer ćete na taj način omogućiti da se već prilikom prvog dolaska uradi najveći dio potrebnih pretraga i tako u,najkraćem roku riješi Vaš problem.

 


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši