BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Smijeh vam pomaže ako imate astmu ili bronhitis

33466_shutterstock_59836687-1024x682_630x0

Smijeh je lijek za mnoge bolesti. Smanjuje nivo hormona stresa, snižava krvni pritisak, poboljšava kapacitet pluća i podmlađuje nas, kažu stručnjaci.

Djeca se smiju 300 do 400 puta dnevno, a odrasli samo 17

Smjeh je efikasno i svima dostupno antistres sredstvo, prija i onima koji se smiju i onima koji nasmijane posmatraju. Stručnjaci kažu da sto osmjeha dnevno utiče na organizam kao da smo vozili bicikl 15 minuta. Smjeh ubrzava puls i povećava kapacitet pluća.

Više smjeha čini nas podmlađuje i proljepšava. Smijući se vježbamo mišiće lica i omogućavamo bolju prokrvljenost, što hrani kožu lica i daje joj lepšu boju. Smjeh smanjuje nivo epinefrina i kortizola, hormona stresa, a dokazano je da posle desetominutnog smjeha krvni pritisak pada za 10–20 mm.

Smijeh je i jedna od najboljih vežbi za one koji imaju astmu i bronhitis jer poboljšava kapacitet pluća i nivo kiseonika u krvi. Posle petnaestominutnog smijanja u jutarnjim časovima ljudi se osjećaju svježe čitavog dana.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton