BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Zvukovi tijela šta znače? ( 1)

krcenje-crijeva

Tijelo je veliki i kompliciran organizam koji svakodnevno koristimo, pa je normalno da nam tu i tamo želi nešto poručiti.

Naše je tijelo veliki skup mišića i kostiju, nadopunjeno s mesom, žilama i živčanim sustavom, barem tako jednostavno možemo objasniti. Svakodnevno smo u pokretu i svakodnevno koristimo svih 752 mišića u tijelu, a naše su kosti pogodne “hrđanju”, odnosno što smo stariji, to su one mekanije i sklonije ozljedama.

Naše tijelo, pošto je toliko kompliciran organizam, može nam i pokazivati i vikati da nešto nije u redu prije nego dođe do ozbiljnijeg i težeg problema.

Baš zato, potrebno je slušati svoje tijelo i reagirati na zvukove koje ono proizvodi, a pogotovo ne smijete ignorirati bolove koji se pojavljuju uz zvukove.

Ne ignorirajte svoje tijelo, ono zna najbolje što je za vas i za njega!

Krčanje  u želudcu
Naš želudac najčešće proizvodi zvukove kruljenja kada smo gladni, no ti su zvukovi popraćeni i osjećajem gladi. No, želudac se može čuti i kada samo procesuira hranu, tekućinu ili kada zrak prolazi kroz crijeva.

Za zvukove zaslužna je peristalika, pri čemu dolazi do kontrakcije mišića cjevastog organa koji pritišće i usmjerava hranu prema izlaznom otvoru.

Zvukovi u želucu mogu nastati i tek ako pomislimo, vidimo ili osjetimo hranu – jer mozak šalje signale u trbuh i crijeva koji pokreću probavu.

Uzrok kruljenja može biti i alergija na hranu, lijekovi, pogotovo laksativi, no i čir na želudcu, hernija ili infekcija. Uz ove potonje, kruljenje u želudcu nije jedini simptom, već se pojavljuje i krv u stolici, bol u trbuhu, kao i što se može vidjeti ili osjetiti oteklina. U tim je slučajevima, potrebno posjetiti doktora.

Preskakanje i škljocanje vilice i čeljusti

Do preskakanja i zvuka škljocanja vilice i čeljusti dolazi najčešće zbog disfunkcije čeljusnog zgloba, odnosno najčešće dolazi do pomaknutog diska kojem je potreban taj “klik” da se namjesti.

Škljocanje, škripanje ili pucketanje u temporomandibularnom zglobu simptomi su poremećaja unutar zgloba. Javljaju se ako je disk, koji sprječava trenje između zglobnih tijela, izvan svog normalnog položaja. Prilikom otvaranja usta i lateralnih kretnji, zglob kliže u svoj normalni položaj, uz pojavu škljocanja. Zglobni zvukovi su za pacijente neugodni, ali ako se uz njih ne javlja bol ili ograničenje kretnje donje čeljusti nema potrebe za terapijom.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton