BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Gluten uzrok mnogih zdravstvenih problema?

Gluten

Vjerujemo da ste čuli za gluten! A ko nije? Čini mi se da danas već i ptičice na grani pjevuše o glutenu, a možda ga čak i izbjegavaju…

Danas postoje grupe ljudi koje u glutenu vide uzrok mnogih problema, dok se, s druge strane, pojavljuju  oni  koji nisu alergični na gluten već na ljude koji neprestano razglabaju o tome kako se super osjećaju od kada slijede bezglutensku dijetu! O tome koliko je taj trend raširen govori i činjenica da postoji epizodaSouth Parka upravo na tu temu, znakovitog naziva Gluten-free ebola!

Cijela ta halabuka oko glutena postala je pomalo iritantna. Je li moguće da odjednom gluten škodi svakoj drugoj osobi koju poznajem?  Radi li se o ozbiljnom problemu ili tek o prehrambenom trendu koji preplavlja svijet? Kao i uvijek, vjerujemo da je istina negdje na pola puta i tražimo odgovore u stručnoj literaturi…

Što je zapravo gluten?

Gluten je protein koji sadrže žitarice pšenica, raž i ječam. Starije vrste tvrde pšenice, poput pira i kamuta također sadrže gluten. Gluten daje elastičnist i snagu dizanja brašnima jer ‘hvata’ ugljični dioksid tokom procesa dizanja, te se kao posljedica kruhovi i tijesta napravljeni s brašnom koje sadrži gluten lijepo dižu, a oni bez glutena ostaju tvrdi i teški. Stoga je vrlo jasno zašto je pšenica apsolutno najbitnija žitarica u pekarsko-slastičarskoj industriji.

Zašto je gluten problematičan?

Znanstvenici su otkrili da su proteini u žitaricama, pogotovo gluten, vrlo teško probavljivi. Prehrana s visokim udijelom nefermentiranih žitarica, pogotovo pšenice, opterećuje cijeli probavni sustav. Kada se ovaj sustav premori- kod starijih ljudi ili ljudi koji svakodnevno jedu puno glutena, pojavljuju se alergije, problemi u probavi, bujanje candide albicans i mnoge drugi blaže ili jače zdravstvene smetnje i bolesti. Najteži oblik netolerancije na gluten je celijakija- kronična bolest koja se naziva i kameleonskom bolešću budući da često ostaje nedijagnosticirana jer se njeni simptomi teško razlikuju od drugih bolesti te ne ukazuju na povezanost sa probavnim sustavom, pa oboljeli godinama obilaze liječnike u potrazi za uzrokom svojih tegoba bez sumnje na celijakiju. Vjerujemo da je upravo zato gluten top tema danas- mnogi počinju sumnjati u netoleranciju na gluten jer uzrok svojih zdravstvenih tegoba nisu uspjeli pronaći nigdje drugdje.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza