BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Anhidroza – bolest neznojenja

neznojenje

Znojenje je obrambeni mehanizam kojim se tijelo brani od pretjeranog zagrijavanja. Iako ne volimo kada se znojimo kao ludi za vrijeme ljetnih mjeseci, no kada nam se to ne bi događalo, imali bismo povećani rizik od brojnih zdravstvenih tegoba.

Znojenje nije nešto što volimo, osim kada se bavimo nekom sportskom aktivnosti. Posebno to ne volimo za vrijeme ljeta kada nam je znojenje pojačano i kada se neugodan miris znoja više osjeti. No, da se ne znojimo naše tijelo ne bi funkcioniralo normalno. Osnovna funkcija znojenja je hlađenje organizma. Kada nam kapljice izbiju na površinu kože, zapravo stvaraju zaštitni pokrov koji pomoću zraka hladi tijelo.

Neke osobe se pretjerano znoje zbog određenih zdravstvenih tegoba, no isto tako, kod nekih osoba je problem što se ne znoje uopće, a to nije dobro jer se organizam treba hladiti. To stanje ne znojenja u medicini nazivaju anhidroza, a ona je nemogućnost proizvodnje znoja kao odgovora na vrućinu. Mnogi ljudi niti ne znaju da pate od anhidroze, a taj problem se može prepoznati kada veliki fizički napor ne izazovu nikakvu kapljicu znoja.

Anhidrozu nije lako otkriti jer postoje različiti stupnjevi. Blaga anhidroza se vjerojatno uopće neće primijetiti u obliku poremećaja, a nju mogu uzrokovati neka posebna stanja kože kao kožne bolesti ili trauma kože i lijekovi. Liječenje ove bolesti nije jednostavno jer se prvo treba otkriti uzrok da bi se pronašao lijek.

Anhidrozu mogu uzrokovati neurološki problemi kao što su toplotni udar, ozljede glave ili histerija. Kožne bolesti kao što su malarija ili kontaktni dermatitis također, mogu blokirati znojne žlijezde. Određeni antipsihotici ili antiperspiranti s aluminijevim sulfatom mogu uzrokovati nemogućnost znojenja.

Ako imate problema s neznojenjem bitno je da pijete puno tekućine i to kroz cijeli dan. Dobro je piti pića koja sadrže elektrolite, a njih ima u voćnim sokovima ili sportskim pićima. Ako se bavite sportskim aktivnostima, vježbajte u hladnijim prostorijama. Brinite o svome tijelu i ako osjetite mučninu, vrtoglavicu i grčenje mišića, nemojte to zanemariti.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši