BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Datule (hurme) najzdravije voće na planeti

iftar-dates

Datule su poznate kao najzdravije voće na planeti.U arapskim zemljama datule predstavljaju popularnu i ekonomicnu namirnicu, lako se čuvaju i suše, i svi ih konzumiraju tokom cijele godine.

Hemijski sastav datula

Procenat šećera u datulama iznosi oko 70%, proteina 20% i masti oko 3%. Datule su bogate mineralima: kalcijem, kalijem, željezom a sadrže i popriličnu količinu vitamina B i C.

Hranjiva vrijednost datula

Covjek moze zivjeti samo od datula dugo vremena, jer su bogate secerima, lako su probavljive i organizam ih lako apsorbuje. Medjutim, siromasne su mastima i proteinima, i ako se ishrana ogranici samo na njih to moze uzrokovati mrsavost. A ako ih osoba konzumira uz casu mlijeka, onda oni zajedno cine potpunu ishranu iz svih aspekata, jer mlijeko sadrzi dovoljne kolicine masti i proteina ( 7 datula pojesti uz casu mlijeka).

Hrana za porodilje

Datule su bogate kalcijem i željezom i zato se preporučuje konzumacija u toku poroda i u postporodjajnom periodu. Količina kalcija i željeza dovoljna je i neophodna za stvaranje majčinog mlijeka, i da majci nadoknadi ono sto izgubi u toku trudnoće ili dojenja. Željezo i kalcij neophodni su za razvoj dojenčeta, jer se smatraju važnim elementima koji ulaze u formiranje krvi i koštane srži (moždine).

Najbolja hrana

Preporučljivo je ujutro nataste pojesti 7 datula. Spavanje isprazni želudac (kao i post) i jetra ne nalazi nista sto bi iz njega crpila i poslala organima, a posto slatko najbrze stize do jetre, i što joj je najdraža hrana, posebno datule, ona ih intenzivno prihvata, brzo ih sagorijeva i dobivenu energiju šalje mozgu i drugim organima. Medicina je dokazala da su šećer i voda prvo sto je potrebno organizmu nakon spavanja (posta).

Ljekovita svojstva datula

1) U starim medicinskim izvorima navodi se da konzumiranje datula nataste ubija gliste

2) Stari Egipcani koristili su datule za liječenje bolesti mokraćnog mjehura, želuca i crijeva

3) Datule su korisne za jačanje crijevnih misica, i pomazu u slucaju zatvora (konstipacije), jer sadrže vlakna koja podstiču pokretljivost crijeva

4) Jačaju maternicu, posebno u toku poroda. Najnovija istraživanja potvrdjuju da datule podstiču kontrakcije maternice

5) Datule imaju umirujuce djelovanje, tako sto sto djeluju na štitnu žlijezdu. Zato doktori svajetuju da se ujutro daju datule nervoznoj djeci i starijim osobama, za bolje raspoloženje

6) Razmekšane datule u vodi imaju diuretičko i laksativno djelovanje

7) Datule sadrze kalcij i kalij i najbolje su za neutralisanje želucane kiseline, jer nakon probave iza njih ostaje pepeo koji neutralise kiselinu nastalu nakon konzumiranja hrane bogate proteinima, kako sto su riba i jaja.

Hranjiva vrijednost koja se nalazi u 100g suhih datula:

Voda—20g

Masti—0,6g

Vlakna—2,4g

Vitamin B1—0,8mg

Nikotinska kiselina—2,2mg

Fosfor—72mg

Proteini—2,2g

Ugljikohidrati—75g

Vitamin A—60iu

Vitamin B2—0,05mg

Kalcij—65mg

Željezo—2,1mg

U 100g suhih datula nalazi se oko 284 kalorije.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši