BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Diatron u Tuzli: Utrka podrške oboljelim od dijabetesa

DIATRON 4

Udruženje dijabetičara TK “Plavi krug”, na dan 3. Juna je upriličilo manifestaciju “Diatron”dijabetički polumaraton. Radi se o trci podrške oboljelim od dijabetesa koja je započela na Trgu Slobode u Tuzli.

DIATRON 2

 

 

Pored reegistracija učesnika i numeracija prisutni su imali priliku upoznati se sa najnovijim lijekovima, suplementima i pomagalima na štandovima farmaceutskih kuća.

SUK

Upriličen je i Igrokaz  “Ja sam samo malo slađi”, dječiji mini koncert, kao i
mjerenje  ŠUK-a TA BMI, savjetovanja i razgovori sa ljekarima i farmaceutima.

Na ovaj način članovi udruženja dijabetičara Tuzlanskog kantona “Plavi krug” su nas još jednom podsjetili na činjenice, da je šećerna bolest ili deiabetes mellitus jedna od vodećih hroničnih bolesti naše populacije a uzročno vezana za manjak fizičke aktivnosti i nezdrav način ishrane. U svijetu ima oko 300 miliona oboljelih, svakih deset sekundi jedna osoba umre od diabetesa, svakih deset sekundi dvije osobe obole od dijabetesa na Tuzlanskom kantonu ima oko 60.000 oboljelih od šećerne bolesti.

Kompikacije koje se javljaju kao poslijedica ove bolesti su teška invalidnost praćena amputacijama do smrtnog ishoda. Prevencija je osnov borbe protiv šećerne bolesti te 80% bolesti dijabetesa tipa 2 može se spriječiti usvajanjem zdravog načina života, ishrane i povećanjem fizičke aktivnosti.

POKRET JE ŽIVOT. ZAUSTAVITE DIJABETES PRIJE NEGO ON ZAUSTAVI VAS. SVI SMO POBJEDNICI JER SMO NAPRAVILI KORAK KA ZDRAVLJU!


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši