BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Gljivična infekcija rodnice

vaginalna-upala

Gotovo svaka žena je imala barem jednom u životu vaginalnu infekciju, a velik broj vaginalnih upala zapravo nema nikakve simptome, primjerice kod bakterijske vaginoze. Primijetite li iscjedak koji ima neugodan miris, svrbi vas i peče prilikom mokrenja te boli za vrijeme spolnog odnosa, vrlo vjerojatno imate vaginalnu upalu.

Postoji mnogo vrsta vaginalnih infekcija, spolno prenosivih infekcija te druga stanja koja imitiraju vaginalnu infekciju. Stoga je važno kada primijetite neke simptome, obvezno posjetiti ljekara kako bi vam postavio pravu dijagnozu.

Neke žene će koje pate od vaginalne infekcije i to onih najčešćih kao što su bakterijska vaginoza i vaginalna gljivična infekcija, radije pokušati liječiti svoju infekciju bez korištenja lijekova. Šta se događa ako ne liječimo vaginalne upale?

Problem je kada nemamo nikakve simptome upala, ne znamo da je ona prisutna pa ne činimo ništa po tom pitanju kako bismo se izliječile. Tako se zapravo izlažemo negativnim posljedicama bolesti i otvaramo puteve novim bolestima. To je najgore što se može dogoditi jer ako smo stalno izloženi vaginalnim upalama koje ne liječimo, izlažemo se riziku bržeg prijenosa spolnih bolesti kao što su HIV, HPV, herpes, a HPV je najčešći uzrok raka grlića maternice.

Kako biste smanjile mogućnost pojave vaginalnih upala pazite na prehranu jer vam ona uvelike može pomoći. Jedite svaki dan po jedan jogurt sa Lactobacillus acidophilus kulturom ili probiotike u kapsulama jer će vam to pomoći uravnotežiti vaginalnu floru.

Osim toga, dobro je pojesti svaki dan režanj bijelog luka. Ne morate ga pojesti samog, nego ga dodajte u salate, juhe, umake ili neku drugu hranu. Ako se bojite neugodnog zadaha iz usta, češnjak možete nabaviti u obliku dodatka prehrani. Bijeli luk ima antifungalna svojstva i to je poznato od davnina i dobar je u liječenju i sprječavaju vaginalne infekcije.

Konzumiranje životinjskih masti biste trebali smanjiti isto kao i kikiriki, gljive i slatka jela, a unosite više esencijalne masne kiseline u organizam koje možete naći u orašastim plodovima i ribama jer ćete tako smanjiti oticanje tkiva i upale. Jedite redovno hranu bogatu vitaminima C i E jer će oni potaknuti imuni sistem pa će pojava gljivičnih infekcija biti manja.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši