BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Gljivične infekcije kože

intima

Samo kad pomislite da vam na nekom dijelu tijela mogu rast gljivice, vjerojatno ćete osjetiti izrazit osjećaj neugode, no ipak, one nisu nešto što bi vas trebalo jako zabrinjavati. Ali, kao i druge bolesti i gljivice mogu izazvati različite neugode poput pečenja, svrbeža, boli i neugode.

Kod gljivica je problem što se lako šire putem dodira, no dobro je što se uglavnom ne šire dalje od površine kože pa se postojećim lijekovima može lako liječiti. Danas gljivice najčešće dobivaju osobe koje se kreću u sportskim centrima, javnim bazenima, saunama i sličnim mjestima. Na takvim mjestima zbog vode, klime i velike koncentracije ljudi, dolazi do najveće mogućnosti prijenosa zaraznih bolesti i gljivica.

Lišajevi su gljivice koje se mogu pojaviti na svim dijelovima tijela pa čak i vlasištu. Lišajeve mogu prenijeti kućni ljubimci, kontaminirani predmeti ili druge osobe. Nakon diranja životinja, bitno je uvijek oprati ruke. Ako znate da neko ima ove gljivice, ne koristite njegov peškir ili druge osobne predmete. Ako je moguće, najbolje bi bilo izbjegavati fizički dodir s tim ljudima dok se ne izliječe.

Najčešći oblik gljivica je Trichopytonom, a javlja se na svim dijelovima tijela te se manifestira ljuštenjem, pucanjem i mjehurićima. Ova vrsta gljivica svima je poznata kao “atletsko stopalo” jer se najčešće pojavljuje između prstiju na stopalima, a često je dobivaju osobe koje se bave sportom. Može se pojaviti između prstiju na dlanovima, no to je puno rjeđi slučaj.

Ove gljivice se najčešće mogu naći u svlačionicama na mokrim podovima pa je najbolje da ne hodate bosi po takvim površinama nego uvijek imajte papuče s kojima možete ući i pod tuš. Tenisice održavajte suhima i čistim i uvijek uz sebe nosite par čistih čarapa za promijenit nakon tjelovježbe.

Tinea capitis su gljivice koje zahvaćaju područje vlasišta. Ona se najčešće manifestira površinski, a rjeđe dubinski. Na vlasištu se mogu vidjeti crveni plikovi s ljuskicama, a ako su gljivice dubinske onda će se pojaviti mjehurići i upala.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši