BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Kad “izgorite” na suncu

opekline

Vjerojatno nema osobe koja se duže izlagala suncu, a da nije zadobila opekline od sunca. Iako slušamo sva upozorenja o štetnosti sunčevih zraka, svake godine ipak uspijemo pocrveniti. Ako nemamo od toga nikakve tegobe, onda nema razloga za paničarenje.

Kada se predugo izlažete suncu, možete dobiti opekline prvog, čak i drugog stepena, a kože pocrveni, bude vruća, svrbi i peče, te boli na dodir. Takve tegobe se trebaju tretirati poslije kako bi se izbjegle još veće neugode.

Prvo i najlakše što možete napraviti je da se rashladite vodom. Bitno je skinuti temperaturu tijela koja može biti povišena zbog opeklina. Možete sebi pomoći i hladnim oblozima na opečenim mjestima.

Ako su opekline jače i obuhvaćaju veću površinu, tijelo će vrlo vjerojatno reagirati groznicom. Tada je bitno piti puno tekućine, po mogućnosti obične vode kako tijelo ne bi još dodatno dehidriralo.

Za jake opekline treba koristiti i protuupalne lijekove poput Aspirina ili ibuprofena. U slučaju da su opekline toliko jake da su se pojavili, pikovi, infekcija, dezorijentiranost i malaksalost, obavezno treba posjetiti lijekara.

 Ako su opekline jake, možete napraviti hladnu kupku kojoj je dodano usitnjeno zobeno brašno. Oblozi od zelenog čaja će također, pomoći. Skuhajte čaj, ohladite ga, natopite rupeškir  i stavite ga na opečene dijelove. Istu stvar možete napraviti s čajem od metvice jer oba imaju protuupalna svojstva.

Jako opečena mjesta možete natrljati kriškama krompira ili krastavca jer će oni dobro rashladiti kožu i smanjiti opekline. Ocat ima umirujuće djelovanje pa možete papirnate ubruse natopiti alkoholnim ili jabučnim octom.

Kada malo rashladite kožu, bilo bi ju dobro premazati smjesom od jogurta, kurkume i ječma, a smjesa neka bude pripravljena u jednakim omjerima. Smjesa se može isto napraviti od meda, hamamelise i bjelanjaka, a pomoći će vam i zubna pasta ako ju nanesete na opekline. Ako imate svježi gel aloe vere iz biljke, otkinite list i namažite na kožu. Aloe vera ima protuupalno djelovanje.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši