BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Kako imati zdrave grudi

zene-rak-dojka-skrining-1387194750-413039

Od prvih dana puberteta djevojčice obraćaju pažnju na svoje grudi, ali i na grudi svojih prijateljica. Počinju pitanja zašto su takvog oblika, veličine i sve druge promjene na njima se detaljno prate.

Djevojke s velikim grudima osjećaju bol u leđima, imaju poteškoće s pronalaženjem grudnjaka, majice im ne stoje lijepo kao prijateljicama s manjim grudima, a često ih se ne doživljava dovoljno ozbiljno i grudi im samo stvaraju neugodnosti. Dok djevojke s malim grudima žale za bujnim poprsjem i ne shvaćaju da zapravo male grudi imaju mnogo prednosti, a i neki muškarci ih smatraju seksepilnijima od velikih.

Dvadesete godine

Kroz pubertet vam se vjerojatno ustalila veličina grudi, ali sada slijede promjene. Mnoge djevojke i žene u dvadesetima postaju majke te zbog promjene težine vaše grudi mogu biti manje ili veće. Nakon trudnoće grudi se zbog dojenja mogu činiti manjima nego su bile prije trudnoće.

Kvržice su česta pojava koja se javlja u ženskim grudima kroz dvadesete. Mnogim djevojkama se tada mijenja ciklus i promjena razine hormona estrogena. Radi toga se javljaju kvržice koje su potpuno normalna pojava. Posebno vrijeme kada se one pojavljuju je u vrijeme neposredno prije ciklusa ili tijekom menstruacije. Ako kvržice imate u obje dojke, lagano su bolne i nestaju te se pojavljuju periodično, nemate razloga za zabrinutost no svakako to recite svom ginekologu.

Tridesete godine

Većina žena u tridesetima je već majka i ovisno o broju poroda i elastičnosti vaše kože dojke će vam biti više ili manje rastegnute. Žene koje su imale više poroda s većim oscilacijama u težini imat će više rastegnute kože i opuštenije grudi. Također moguće su i strije koje su rezultat trudnoće, debljanja i dojenja.

Četrdesete godine

Sredinom četrdesetih i približavanjem pedesetih razina estrogena se sve više smanjuju i menopauza se bliži. U ovom razdoblju nije neobična mastopatija, dobroćudna promjena u kojoj se povećava količina masnog tkiva u dojkama. Uzrok tome su oscilacije ženskih spolnih hormona. Samopregled je izrazito važan kroz cijelo životni period, ali u ovo doba je najvažniji.

Starenjem tijelo proizvodi sve manje kolagena koji osigurava čvrstoću i elastičnost kože kod mladih. Gubitkom kolagena koža nam postaje opuštenija i mekša, a tako i grudi počinju biti mekše, ispuhane i manje guste. Radi toga žene moraju češće ići na preglede i voditi računa o svom zdravlju.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši