BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Kako razviti intuiciju

sesto culo_1378662709_670x0

Onaj glas koji ne možete nikako ušutkati u glavi, a ima puno racionalnih razloga koji vam govori drugačije zove se – intuicija. Ona je zapravo najdublja veza koju imate sa samim sobom.

Nekoć se mislilo da je ženska intuicija samo “ludorija” no današnja istraživanja su pokazala da se opravdano može raspravljati o ovoj povećanoj ženskoj sposobnosti. One mogu suptilnije čitati emocionalne poruke i dekodirati stvari iz govora tijela ili tona glasa, od muškaraca.

Žena često može čitati neverbalne znakove koji potiču sumnju, osjećaj izdaje i kajanja u partnerskim odnosima u trenucima kada se “nešto događa bez pravog razloga”. Neki znanstvenici vjeruju da je ženska intuicija jače razvijena zbog evolucijskih razloga kada su žene imale sposobnost boljeg razumijevanja potreba svog partnera i djece.

Intuicija ne zahtijeva veliki kognitivni napor jer je ona nesvjesna i automatska. No, ona isto može biti reflektivno mišljenje koje zahtjeva svjesnu analizu i veći napor. Može se temeljiti na osjetilnim saznanjima, pa se može tumačiti kao analitična, emotivna i razumna.

Da biste poboljšali svoju intuiciju trebate pronaći vrijeme kako biste razmišljali o odnosu s drugima. Vlastitu intuiciju je lakše osluškivati u mirnom prostoru. Mnogima je kraj dana najbolji kako bi rezimirali događanja u danu i susrete koje su realizirali. Razmišljanje o tome vam može pomoći bolje osjetite što se događa oko vas.

Osim razmišljanja o odnosu s drugim ljudima, možete izdvojiti vrijeme i pisati dnevnik zapažanja gdje ćete imati naglasak na svojim reakcijama. Kakve su one, pozitivne, ili negativne? Ako je bilo više negativnih reakcija, razmislite zašto su bile takve, te ona razmislite kako negativne reakcije, zamijeniti pozitivnima.

Svakodnevno analizirajte svoje odluke. Osim samoanalize, razmišljajte o drugim područjima života. Gotovo da je jednostavno pravilo, što više vježbate svoju intuiciju, bolje ćete moći vidjeti kako ona utječe na vaše odluke.

Intuicija, odnosno vježbanje, ne traži odricanja, a može vam biti od velike koristi. Nju možete koristiti cijeli život. Osluškujte svoje tijelo i signale koje vam šalje. Ako imate unutarnji mir, lakše ćete dešifrirati neke događaje.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši