BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Kako se boriti protiv stresa

stres

Stres je najveći neprijatelj današnjeg čovjeka i njegovog zdravlja kako psihičkog tako i fizičkog. Stres može prouzrokovati bolove u vratu i ramenima, glavobolje, nesanicu, razne psihičke smetnje, napade panike, pogoduje razvoju kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog pritiska . Iako se čini kako je u ovo savremeno vrijeme nemoguće izbjeći stres zbog užurbanog načina života i svakodnevnih obveza s kojima se nosimo, možemo ga ublažiti pa čak i osloboditi se njegova utjecaja na nas.

Zamislite rješenje problema

Mnogi ljudi pod utjecajem nekog problema ili više njih razvijaju negativne osjećaje i čak iako se ti mali problemi riješe oni se navikavaju gomilati negativnu energiju i stres. Umjesto toga svaki problem gledajte s aspekta rješenja. Zamislite rješenje čim se pojavi problem i nastavite funkcionirati kao da se problem već riješio. Možda će vam u početku biti teško suzdržati se od živciranja i poželjet ćete baciti se u očaj i prepustiti se uticaju stresa, no ako se u prvih par puta održite i zadržite snagu te se meditacijom, kontrolom disanja ili nekom drugom tehnikom smirite, svaki sljedeći problem, veći ili manji, neće vas toliko uznemiriti.

Poduzmite nešto

Problem ili neko novonastalo stanje pa čak i dugotrajna situacija koja nas čini nesretnima i uznemirenima ako se ne rješava može ostati doživotno nepromijenjena. Umjesto mirenja s lošom situacijom na poslu, u braku ili na nekom drugom području života poduzmite nešto da bi se situacija promijenila vama u korist. Od stajanja u blatu i nerviranja zbog toga nećemo ništa postići. Izađite iz blata iako se cijeli zaprljali, ali više nećete biti u toj situaciji.

 Opustite se

Ponekad je za stres dovoljno samo odmaknuti se od određene situacije i problema koji nam prouzrokuje stres. Uzeti dan ili dva za odmor i dobro se naspavati i vratiti se u sedlo. Ne valja se niti predugo udaljavati od stresne situacije jer nam može biti teško vratiti se i može se dogoditi da pobjegnete.

Gledajte cijelu sliku

Kada nas životne situacije pritisnu i stres počne napadati sa svih strana, a naš unutarnji mir zamjene briga i nervoza, vrijeme je za odmak od situacije i pogled iz druge perspektive. Mala doza odmora i odmak od situacije može nam dati drukčiji uvid u situaciju i rješenje nam se ponudi samo od sebe.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši