BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Kako smanjiti djelovanje UV zraka?

more-v

Dolaskom toplijih dana kožu sve više se izlažemo sunčevim zrakama. Iako nam je sunce potrebno za proizvodnju vitamina D, a utiče i na oslobađanje endorfina (hormona sreće) koji u nama izaziva osjećaj zadovoljstva trebamo se odgovorno ponašati jer može doći do tegoba koje se manifestiraju na koži.

Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim uzrocima u razvoju svih zloćudnih tumora kože, tako i melanoma.

Osobit rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu imale opekline od sunca te one koje povremeno intenzivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja. Zaštita od UV zračenja nije potrebna samo ljeti kad smo na plaži, nego i tokom svakodnevnih aktivnosti vezanih uz rekreaciju, posao na otvorenom ili sport.

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40 i 60 godina starosti, iako se bilježi porast oboljelih u dječjoj te u adolescentskoj dobi. Koža ima gotovo neizbrisivo pamćenje pa je uz zdravu prehranu bitno pažljivo izlaganje suncu koje treba biti postupno uz mehaničku zaštitu (šeširi, naočale).

Antioksidansi smanjuju negativno djelovanje UV zraka 

Tokom cijele godine a osobito prije ljeta potrebno je paziti što unosiš u organizam. Snažan antioksidansi smanjuju negativno djelovanje UV zraka na imunološku funkcionalnost kože što prevenira i pojavu alergijskih reakcija na koži. Važno je unositi dovoljne količine antioksidansa iz prirodnih izvora. I to one iz skupine karotenoida poput astaksantina, zatim beta karoten, likopen, vitamine C i E.

Kod dodataka prehrani bitno je paziti da su iz prirodnih izvora. Masne kiseline, također, imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože. One vlaže kožu i ublažavaju nadražaje na koži. Nedostatak masnih kiselina se manifestira suhom kožom sklonom iritacijama.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši