BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Letenje u trudnoći

trudnoca-i-putovanje

Novija istraživanja su pokazala da trudnice mogu letjeti sve do 37. sedmice trudnoće ako je trudnoća kontrolirana i uredna. Opasnost koja se može dogoditi pri letenju je preuranjeni porod.

Ako se bojite pretrage skenerima na aerodromima kroz koje morate proći, ne brinite. Oni nisu opasni niti za vas niti za bebu. Što se pada tlaka tiče, ne treba strahovati, isto kao ni od tromboze dubinskih vena ili mučnine, ako je trudnoća uredna. Da bi putnik bio ozračen u zračnoj luci kao kod snimanja rentgena zuba, mora proći barem 50 puta kroz skener.

Žene koje su imale već koju trudnoću, imaju rizik od preuranjenog poroda ako lete nakon 32. tjedna. Svakako, ginekolozi bi trebali posvetiti pozornost stanjima koje mogu izazvati komplikacije kod letenja, kao što su teška anemija, srčane i respiratorne bolesti, teška anemija ili nedavni prijelom kostiju.

Ako je trudnoća uredna, ne bi trebalo biti problema s letenjem i ginekolog će vam odobriti let. Posebice ako letite u ranoj trudnoći, neće biti rizika od preuranjenog poroda. Ako trudnica ima anamnezu spontanog pobačaja ili ako ima ektopijsku trudnoću, bilo bi poželjno napraviti ultrazvuk prije planiranja puta i leta.

Najbolje razdoblje za putovanje ili uopće letenje je razdoblje od 14. do 27. sedmice trudnoće. Jutarnjih mučnina tada nema, a trudnicama je tada nivo  energije dobar  i većina žena se tada osjeća odlično.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši