BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Ljekovitost matične mliječi

Weiselzellen_68a

Jedan od najpovoljnijih i najpoznatijih stimulatora imuniteta je svakako matična mliječ. No, nju bi  trebalo koristiti preventivno, a ne u trenutku kada je neka bolest već nastupila. Ona ima doista jak učinak na imunitet i pomaže u sprječavanju raznih bolesti.

Matična mliječ nastaje kao izlučevina iz ždrijelnih žlijezda pčela radilica koje su stare 8 do 12 dana. Matična mliječ je mlijeko od pčele i hrana za matice kada je vrijeme intenzivnog polaganja jajašaca. Ova esencija hranjivih tvari će omogućiti matici da živi dulje od pet godina dok životni vijek od pčela radilica bude najduže do četiri mjeseca.

Matična mliječ je izgledom gusta, kremasta i neprozirna supstanca koja ima blijedožućkastu boju. Ima vrlo složen kemijski sastav, a sastoji se od bjelančevina, vode, šećera, masti i mineralnih soli. Tri posto sastava matične mliječi još nije identificirano. Ovakav izvor kemijskih sastava nije moguće umjetno proizvesti.

Matična mliječ sprječava infekcije, povećava otpornost na bolesti, daje snagu, pojačava izdržljivost organizma, svakako ima široki spektar djelovanja zbog svog hemijskog sastava.

Biološki učinci matične mliječi su poznati tisućama godina u istočnjačkim kulturama. Ona se najuspješnije koristi za stanja gdje su kompletno oštećeni regeneracijski mehanizmi. Ona daje normalni tonus organizmu, a noviji dokazi pokazuju da je to prirodni stimulans koji nije štetan i povoljno utječe na živčani, hormonalni i imunološki sistem. Nekoliko je studija pokazalo da matična mliječ povoljno djeluje na smanjenje simptoma astme i općenitom boljem funkcioniranju pluća.

Ako koristite terapiju matičnom mliječi petnaest dana simptomi glavobolje, prečesto mokrenje, vaginalna suhoće i slično će kod većine žena nestati.

Iako nema još pouzdanih znanstvenih dokaza, neki eksperimenti i tradicionalno iskustvo pokazuju kako matična mliječ djeluje povoljno na živčani sistem  i pomaže pri boljoj koncentraciji, zapažanju, motoričkim funkcijama i psihofizičkoj izdržljivosti.

Isto tako, vjeruje se da povećava tjelesnu izdržljivost te smanjuje umor pa se preporučuje kao dodatak prehrani za ljude koji se bave teškim fizičkim aktivnostima jer će im povećati izdržljivost i ubrzati oporavak nakon rada.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


One thought on “Ljekovitost matične mliječi

Komentariši