BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Memorial centar za transplantaciju – šansa za novi život

150519063.1_mn

Transplantacija ili presađivanje organa je uspješna metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog gubitka funkcije vitalnih organa.
Organi koji mogu biti transplantirani u današnjoj medicine su : srce, pluća, srce I pluća zajedno, jetra, bubrezi, pancreas,crijeva I rožnjača.

Transplantacija jetre,srca, rožnjače I bubrega se uspješno obavlja u Turskoj,a u poslednje vrijeme počela se izvoditi i transplantacija pankreasa I pluća.Pored komponente pacijent-doktor-bolnica ,nezaobilazna komponenta u transplantaciji organa jeste donor organa.

Memorial Zdravstvena Grupacija je prvaprivatna zdravstvena ustanova odobrena ili lcencirana od strane Ministarstva Zdravlja Republike Turske  za transplantaciju organa (jetre ,bubrega ,koštane srži ) I srodne laboratorijske usluge.
Najčešći razlog za transplantaciju jetre kod odraslih jeste ciroza dok najčešći uzrok za transplantaciju bubrega jeste hronično zatajenje bubrega u terminalnoj fazi. U Memorial bolnicama se uspješno obavljaju transplantacije jetre , bubrega rožnjače, koštane srži I pluća. Statistički gledano pozicionirani su među top 5 zemalja svijeta.

Samo u prošloj godini u Memorial bolnicama  urađeno je 300 transplantacija jetre ( 85% je bilo transplantacija sa živog donora a uspješnost je iznosila 93%) , takođe  preko 352 transplantacija bubrega čija uspješnost  je bila 99%, dok kada govorimo o transplantaciji koštane srži ta brojka je iznosila 156 transplantacija .

Prof.Dr. Kamil Yalçın Polat šef transplantacijskog tima Memorial

Ataşehir bolnice pojašnjava kako po pravilniku Ministarstva Zdravlja RepublikeTurske za medjunarodne pacijente dozvoljena je rodbinska trasnplantacija saživog donora do 4. koljena . Znači da donor I pacijent moraju biti u rodbinskoj vezi ,što se potvrđuje sudski ovjerenom dokumentacijom .

U prosjeku kada se radi o transplantaciji jetre pacijent boravi u bolnici dvije sedmice ( za donora 7 -10 dana) ,dok je za transplantaciju bubrega vrijeme predviđeno za hospitalizaciju otprilke 7 dana ( za donora 3-4 dana )

151214058.1_xl

Prof .Polat ističe kako kvalitet  života transplantovanog  pacijenta nakon operativno gzahvata je ono što najviše zanima pacijente ,te napominje da svaki pacijent nakon odmora preporučenog od strane ljekara može se bez problema vratiti svojoj svakodnevnici.  To je u stvari I svrha postupka. Trudnoća I porod su također mogući nakon transplantacije . U prosjeku  period oporavka je 3 mjeseca a odlukom ljekara uz redovne kontrole pacijent se može baviti I sportom. Period  nakon transplantacije je bitan isto kao I sama transplantacija. Transplantiranim pacijentima se daje posebna obuka u vezi pravila kojih se moraju pridržavati da bi sačuvali  svoje zdravlje. Redovno  korištenje propisanih  lijekova I ljekarski pregledi su veoma bitni u prvoj godini I pacijent mora uzimati  lijekove cijeli život kako bi spriječio reakcije I odbacivanje organa.

Memorial  Zdravstvena Grupacija trenutno u Bosni I Hercegovini djeluje kroz svoje predstavništvo sa sjedištem u Sarajevu koje je počelo sa radom u decembru 2013 godine.

Rad predstavništva je koncipiran tako da građanima Bosne I Hercegovine I pacijentima omogućuju besplatne konsultacije I besplatno drugo mišljenje od strane renomiranih ljekara, procjenu troškova liječenja , prevod medicinske dokumentacije I nakon toga punu organizaciju njihovog odlaska u jednu od Memorial bolnica u Turskoj.

Ono sto je važno napomenuti jeste da ljubazno osoblje bolnice je sa pacijentima, počev od njihovog dočeka na aerodromu pa sve do njihovog ispraćaja te da za vrijeme liječenja svi pacijenti imaju obezbjeđenog prevodioca na njihovom maternjem jeziku, tako da je i problem jezičke barijere  neupitan. Kada je riječ o cjeni  važno je istaći da su u prosjeku do dva puta manje nego u zemljama  ZapadneEvrope
(Francuska,Italija,Španija itd) te u paket cijenut ransplantacije svaki pacijent imapravo I na  pratnju ,te za vrijeme boravka  pacijenta u bolnici član obitelji boravi sa pacijentom u istoj bolničkoj sobi što pacijentima pruža dodatni osjećajsigurnosti , udobnosti i moralne podrške.

http://www.memorial.com.tr/ba/

89492a46-0fa5-411a-9c4c-9538e43982cc

Za vise informacija kontaktirajte  Memorial predstavništvo u Sarajevu
Adresa Branilaca Sarajeva 16.

Mob. 062/311-911

Telefon 033/ 260-050

 


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši