BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Najčešće tegobe nakon poroda

Capture-3

U razdoblju babinja tijelo žene se polako vraća u stanje prije trudnoće – žena se oporavlja od poroda, maternica se smanjuje, prestaju lohije, uspostavlja se dojenje. U svakom od tih područja moguće su teškoće.

Problemi s dojenjem: U prvih 6 sedmica uspostavlja se dojenje, prsa stvaraju mlijeko, a majka i beba uče vještinu dojenja. Mogući, nažalost česti problemi su:
Ragade – ranice na bradavicama koje mogu krvariti. Prsa izlagati zraku, često mijenjati jastučiće i mazati bradavice kremom s lanolinom.
Zastoj mlijeka – u prvim danima kad mlijeko nadođe može doći do zastoja. Prsa su tvrda, bolna i crvena, a pod prstima osjete se čvorići. Potrebno je češće stavljati bebu da prazni dojke, ako ni to nije dovoljno izdojiti se malo da nestane napetost.
Mastitis – ako se uz prepuna i otećena prsa javi i visoka temperatura. Liječi se izdajanjem dok ne nestane napetost i antiboiticima.

Dugotrajne lohije: Krvarenje bi trebalo prestati nakon 6-8 sedmica. Iz tog razloga je u to vrijeme preporučen posijet ginekologu. Ako krvarenje traje i nakon tog perioda razlog može biti u bakterijama ili zaostalom djeliću posteljice. U svakom slučaju posijet ginekologu je obavezan.

Baby blues: Blagi psihički poremećaji tipa straha za dijete i pojačane tjeskobnosti javljaju se kod 20-25 % majki, jači depresivni poremećaji kod 5% ili manje njih, a poslijepartalna (nakon poroda) psihoza u klasičnoj formi u manje od 1% rodilja.

Bježanje mokraće javlja se kod instrumentalno dovršenih poroda, ali i kod normanih dugotrajnih poroda. Pomoći mogu kegelove vježbe.

Upale vena su česte kod proširenih vena. Ovaj proces pospješuje i anemija, te poremećaj u zgrušavanju krvi koji je izražen u trudnoći i babinjama. Preporučuje se što ranije početi sa vježbama za poticanje cirkulacije, odnosno ranim ustajanjem po porodu.

Opadanje kose je također izraženo odmah po porodu ili nakon nekoliko mjeseci. Opadanje bi se trebalo vratiti u normalu nakon par mjeseci.

Bolovi u kralježnici nastaju uslijed promjene tjelesne težine i promijenjenog držanja tijela. Preporučuje se ispravno držanje tijela pri ustajanju, hodanju, podizanju iz kreveta, nošenju tereta, i pravilnom položaju pri dojenju. Dobro djeluje i spavanje na tvrđoj podlozi.

Oticanje nogu i ruku nastaju uslijed nagomilavanja tekućine u tkivu. Preporučuju se vježbe za cirkulaciju.

Anemija (umor, vrtoglavica, nesvjestica) se sprječava davanjem uterotonika po porodu (medikamenti koji izazivaju kontrahiranje materice, da bi se zaustavilo krvarenje), preparati željeza, pravovremena obrada epiziotomije.

Zatvor i hemoroidi: drugi dan po porodu se uspostavlja probava. Ako dođe do poteškoća, moguć razlog je strah od bola, od pucanja rane. Preporučuje se pravilna prehrana.

Bolovi poslije poroda: nastaju uslijed stezanja mišića maternice, da bi se za kratko vrijeme vratila na svoju prvobitnu veličinu.

Spolni odnos
: kada prestane krvarenje i sve zacijeli, a to je obično pet, šest sedmica poslije poroda, može se početi sa spolnim životom. Pripremite se da prvi odnos može biti vrlo neugodan zbog promjena u rodnicu koja sliči onoj u menopauzi. Ako sumnjate da još niste spremni za prvi spolni odnos otiđite na pregled koji se preporučuje za 6 do 8 sedmica pa ćete biti sigurni.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši