BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Ovisnost o slatkišima

slatko

Vjerojatno ste mnogo puta čuli, a možda i sami rekli: “Ja sam totalno ovisan o slatkom!”, no nikada takvu izjavu niste shvatili previše ozbiljno. Ima toliko opasnih ovisnosti, da nam se ova čini potpuno bezazlenom. No doista, prevelika količina šećera u organizmu može ozbiljno ugroziti naše zdravlje. Znamo da je teško odbiti slatkiše no da biste živjeli zdrav život i imali vitku liniju ponekad treba znati reći NE.

Ni najvećim obožavateljima slatkoga nije jasno zašto imaju toliku želju za slatkim. Pravi odgovor se zapravo krije u našoj biologiji. Provedeno je istraživanje na štakorima gdje su im davali kokain i zaslađenu vodu, a štakori su svaki put odlučili konzumirati slatku vodu.

Nije čak niti bilo bitno je li šećer prirodan ili umjetno proizveden. Znanstvenici su bili povećali dozu kokaina no štakori su i dalje radije odabirali šećer. Tu možemo zaključiti našu preosjetljivost na slatko. Kada stimuliramo receptore u mozgu slatkom hranom, osjećaj koji prevladava u tijelu je jači od osjećaja samokontrole.

Gledajući odavde čini se da smo bespomoćni kada se slatko nađe ispred nas. No, koristimo li pravu strategiju, postoji način kojim ćemo utažiti žeđ za slatkim bez da ga konzumiramo.

Cijeli dan moramo po malo jesti hranu koja ima niski udio šećera. Ako ne jedemo dovoljno, u tijelu nam nedostaje kalorija, a onda kao najčešći odabir tu dolazi slatka hrana. Nikako ne preskačite doručak i za vrijeme ručka se dobro najedite. U obrocima vodite računa da imate dovoljno voća i povrća ribu i cjelovite žitarice. Jedete li pravilno i raznoliko, uvelike ćete smanjiti želju za slatkom hranom.

Ako ste dehidrirali, povećat će vam se želja za slatkim pa vodite računa da uvijek pijete dovoljno vode ili složite si smoothie za doručak. Ovako ćete tijelu priskrbiti energiju za dobar početak dana, a želja za lošim slatkim će biti manja. I zapamtite, ne trebate potpuno izbaciti slatko iz prehrane jer na kraju krajeva, treba malo i uživati!


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši