BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Prenesena trudnoća

 prenesena-trudnoca

Jednom kad žene dočekaju taj dan saznanja da su trudne, žele i što prije saznati kada će im biti termin poroda. Kada se odredi datum, vrijeme se s nestrpljenjem odbrojava, mjesec po mjesec, sedmica po sedmica i kad dođe vrijeme, odjednom vaša beba ne pokaže interes za izlazak van iz vašeg ugodnog trbuha.

Prosječna trudnoća traje 40 sedmica, no može se očekivati i dvije sedmice prije ili poslije termina. Nedelje i trudnoće se broje od prvog dana posljednje menstruacije, a može se dogoditi da deset posto trudnoća traje duže od 42 sedmice.

Prenošena trudnoća može biti i stvar krivog izračuna. Ako su doista prošla 42 sedmice, onda nastaje rizik za zdravlje djeteta i majke. No, bitno je znati da je 95 posto novorođene djece koja su rođena poslije 42. sedmice potpuno zdravo. Očiti uzrok prenesene trudnoće u većini slučajeva ne postoji. To može biti mogućnost djelovanja hormonalnih čimbenika ili udjela nasljeđa.

U većini slučajeva, rođenje djeteta poslije termina nije nikakav problem, a vrlo mali broj prenesenih trudnoća završava smrću djeteta. Svakim prenesenim danom  rizik se povećava pa vaš ljekar  treba redovno pratiti vaše stanje i stanje bebe nakon 41. sedmice  trudnoće.

Neki ljekarii se odlučuju poroditi dijete do 42. sedmice trudnoće. No metoda promatranja i čekanja se također pokazala u redu. Nije uvijek najlakše znati što je najbolje napraviti unutar dvije sedmice nakon termina poroda. Tada se treba redovito pratiti stanje, a ako se pokaže da je dijete u opasnosti tada se porođaj može inducirati i napraviti carskim rezom. Ako se ne pokažu nikakvi znakovi opasnosti tada se može malo pričekati, ali ne predugo.

Zabrinutost za prenesenu trudnoću može postojati iz nekoliko razloga. Bebina veličina bi mogla otežati vaginalni poremećaj. U plodovoj vodi može doći do pojave mekonija, odnosno djetetove stolice koja je proradila djetetu pa bi to moglo uzrokovati infekcije nakon porođaja ili probleme s disanjem. U svakom slučaj, nakon termina svakako s ljekarom pratite stanje bebe i ne brinite previše jer će vjerojatno sve proći u najboljem redu.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši