BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Prirodno liječenje anemije

anemija

Anemija dolazi zbog neadekvatne prehrane, gladovanja, ili u trudnoći pa opada razina šećera u krvi. Osobe koje pate od anemije osjećaju malaksalost, opću slabost, teško podnose fizički rad, a ako je anemija teža, tada se javlja bljedilo, smanjeni apetit, glavobolja, slabi nokti i kosa te jako lupanje srca.

Ako je do anemije došlo zbog manjka željeza u krvi, treba znati kojima namirnicama možete nadoknaditi željezo u krvi. Željeza najviše sadrže grah i grašak, žitarice koje nisu oljuštene, iznutrice, orašasto voće, riba, jaja, krompir, crveno meso, sjemenke suncokreta i bundeve.

Prehrana bi trebala sadržavati što više lisnatog povrća, grožđe, mrkvu, borovnice, marelice, šljive, paradajz , med od kadulje, integralni hjeb.

Kako bi se željezo bolje apsorbiralo u organizmu treba uzimati redovito vitamin C. Isto tako, trebalo bi izbjegavati crni čaj, kafu, cigarete i alkohol jer tanini, kofein i nikotin ometaju resorpciju željeza u krvi. Trudnicama je potrebna veća količina željeza zbog toga što se povećava broj crvenih krvnih tijela i onda majčin organizam uzima zalihe željeza u tijelu.

Iz toga razloga je bitno željezo unositi putem hrane te ako liječnik preporuči, uzimati željezo i u obliku tableta ili kapsula.

Kupinovo vino je odlično za borbu protiv anemije jer je bogato vitaminima i mineralima i ima veliku hranjivu vrijednost. Kroz određeno vrijeme trebalo biti se uzimati decilitar kupinovog vina svaki dan i to pola sata prije jela. Da bi se vidjeli učinci na zdravlje treba proći oko mjesec dana redovitog konzumiranja.

Kupinovo vino sadrži puno željeza i minerala, no sadrži i visoke količine vitamine B i C, folnu kiselinu i pektin. Kupinovo vino dobro utieče i na probavu, regulaciju tlaka, cirkulaciju i općenitu otpornost organizma.

Za slabokrvnost kod djece i odraslih posebno pomaže konzumacija cvekle. Ona je jako bogata željezom i ima tvari koje pomažu stvoriti vitamine B12, a oni pomažu stvarati eritrocite u krvi.

Crvena boja cvekle dolazi od antocijana koji regenerira krv u organizmu. Cveklu je najbolje jesti sirovu, naribati je u salatu ili iscijediti sok od nje jer će se na taj način najbolje sačuvati sva hranjiva svojstva.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši