BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Problemi sa štitnjačom

 stitnjaca

Jeste li primjetili da ste stalno umorni kroz cijeli dan? Muči li gubitak kose, gomilanje kila, a jedete uvijek isto? Jeste li možda neobjašnjivo tjeskobni i uznemireni? Znojite li se i kada niste fizički aktivni? Ako se prepoznajete u nekim od ovih simptoma, postoji mogućnost da vas muči rad štitnjače koja je jedna od bitnijih hormonalnih žlijezda kod žena.

Danas sve više mladih žena muči problem rada štitnjače, a uzroci tomu su današnji način života, prehrane i naravno, sveprisutni stres. No prije nego kažemo koji su simptomi problema rada štitnjače, reći ćemo nekoliko riječi o ovoj žlijezdi.

Štitnjača je žlijezda u obliku leptira i nalazi se na području vrata. Ona proizvodi hormone koji kontroliraju metabolizam. Ona je zaslužna za regulaciju sustava proizvodnje energije. Ako je rad štitnjače poremećen, to može ubrzati ili usporiti metabolizam. Bilo da se radi o višku ili manjku hormona, izazvat će brojne probleme u organizmu.

Ako sumnjate u poremećaj štitnjače, krvnim pretragama se to može utvrditi. Osim toga, može se napraviti i ultrazvuk štitnjače ako ima indikacija za to, a može se napraviti i njena punktacija.

Sa radom štitnjače, nažalost, imaju mnoge žene u kasnijim godinama, a one to najčešće niti ne znaju. Najočitiji simptom tomu je nagli gubitak ili dobivanje tjelesne težine. Ako se težina poveća, znači da je premalo lučenja hormona štitnjače, a ako dođe do naglog gubitka kilograma znači da je lučenje hormona preveliko.

Da imate problema sa štitnjačom možete prepoznati i po zadebljanju vrata na području štitnjače. Takvo povećanje se zove “guša”, a može se pojaviti i kod hipotireoze i hipertireoze. Ponekad se povećanje štitnjače manifestira kao rak štitnjače koji će se razviti u obliku kvržica unutar nje.

Hormoni štitnjače su veliki krivci za promjene raspoloženja i razinu energije u organizmu. Ako patite od hipotireoze osjećat ćete depresiju, tromost i konstantni umor. Ako patite od hipertireoze imat ćete osjećaj tjeskobe, nemir, nervozu i loše ćete spavati.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši