BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Prvi samostalni koraci vašega djeteta

Hod-bebe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kad vaša beba jednom stane na svoje noge, pitanje je vremena kad će početi raditi prve korake, odnosno hodati pridržavajući se za namještaj, vas i sve što joj dođe pod ruku. Takvo hodanje jača nožne mišiće i priprema ih za pravo hodanje.

Umjesto da držite dijete za ruku, radije ga pustite da se samo snađe. Stavite mu igračke na kauč i pozovite da se igra s njima tako da može vježbati samostalno kretanje. Naposljetku će vaše dijete moći održati ravnotežu nekoliko sekunda bez pridržavanja – prethodnica samostalnom hodanju. To se može dogoditi jako brzo ili može potrajati, ali ne paničarite ako vam se čini da vaša beba dugo hoda pridržavajući se. Savršeno je normalno da djeca ne prohodaju samostalno čak do druge godine života, stoga samo podržite svoje dijete, hrabrite ga i pričekajte da samo odluči.

HODANJE

Prvi samostalni koraci vašega djeteta kulminacija su vještina koje je dotad naučilo. Hodanje znači integraciju golemog niza faktora, od fizičke snage i koordinacije do razvoja kičme, ravnoteže, pa i razvoja vida. Iako neke bebe prohodaju s devet ili deset mjeseci, prosječno dijete samostalno krene u dobi od približno 13 mjeseci. Ako vaše dijete još ne hoda s 18 mjeseci, posavjetujte se s ljekarom, ali nema prevelikog razloga za brigu sve dok ne navrši dvije godine.

Nemojte se brinuti bude li svladavanje hodanja – ili bilo koje druge motoričke vještine – usporilo razvoj drugih vještina. Kada dijete svladava novu vještinu, jako se koncentrira na to i privremeno ne napreduje na drugim područjima. Ništa se ne može usporediti s prekrasnim – i komičnim – prizorom bebe koja se raširenih ruku gega prema vama. Čestitamo, sada ste ponosni roditelj djeteta, a ne više bebe!


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši