BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Putna apoteka

STA-OBAVEZNO-PONETI-NA-LETOVANJE_256950175

Ako se spremate na put ili godišnji odmor, posebice ako idete s djecom, trebali biste si pripremiti lijekove te sredstva za osobnu higijenu koje će vam trebati na putu. Djeca su osjetljivija na dugu vožnju i promjenu klime pa vodite računa o tome. što sve trebate ponijeti kako bi putovanje prošlo što bezbrižnije, otkrivamo u nastavku.

Uvijek će vam dobro doći u putnoj apoteci lijekovi protiv bolova, mučnine, povišene temperature, proljeva, i lijekove protiv oticanja nogu. Dobro je preventivno uzimati i vitamine kao dodatke prehrani jer mnogima na putu padne imunitet. Dio svake putne apoteke moraju biti lijekovi protiv bolova i za snižavanje temperature. Ti lijekovi sadržavaju ibuprofen, acetilsalicilnu kiselinu i paracetamol.

Ako imate probleme s mučninom i povraćanjem u autu, svakako ponesite lijekove protiv mučnine. Te tablete treba popiti pola sata prije vožnje i po potrebi više puta na dan. Za djecu ponesite sredstva protiv dehidracije i za regulaciju probave protiv proljeva i zatvora. Najbolje u probiotičkim kapima.

Ne zaboravite ponijeti sredstva za zaštitu protiv kukaca, ta sredstva kada se nanesu na kožu djeluju oko tri sata, a nakon toga ih trebate ponovo nanijeti. Mogu se nabaviti u obliku sticka, mlijeka, losiona ili flastera, a ako njime mažete djecu, sredstvo bi trebalo biti prilagođeno djetetu. osim tih sredstava u vašu putnu apoteku uključite sredstva koja se koriste nakon uboda insekata. Ti proizvodi dolaze u obliku gelova koji hlade i u sebi sadrže tvari koji ublažuju otekline, crvenilo i svrbež. Također se mogu koristiti i z opekline od morskih meduza, vlasulja, čak i od opeklina od sunca.

Ako patite od nekih alergija, svakako ponesite sa sobom lijekove koje vam je prepisao ljekar koji vam je ujedno odredio i dozu. Ako ste alergični na sunce, lijek morate uzimati prije izlaganja suncu i što manje mu se izlagati.

Naravno, nikako nemojte zaboraviti kvalitetnu zaštiti protiv sunca, mlijeko i hidratantni losion kako bi oporavio dehidriranu kožu. Koristite zaštitni faktor najmanje sa SPF 15, a za djecu neka bude najmanje 30 zaštitni faktor.

Ponesite antiseptički sprej za potrebe dezinficiranja rana, flastere, materijal za previjanje rana, elastični zavoj, te prašak s elektrolitima kako bi se nadoknadili izgubljeni minerali ako dođe do povraćanja ili proljeva.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši