BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Sjedite s prekrštenim nogama? Evo zašto je to loše

291712273576a9301e62c1346197382_v4 big

Međutim, elegantno sedenje usko je povezano s brojnim promenama u telu koje nikako ne idu u korist našem zdravlju. Predstavljamo tri razloga da ovu naviku svedete na minimum: Predstavljamo tri razloga da ovu naviku svedete na minimum:

Povišava se krvni pritisak

Brojna istraživanja povezala su sedenje s prekrštenim nogama s povišenim krvnim pritiskom. Čak i ako nemate problema s pritiskom, možete osetiti promjene koje negativno utiču na cirkulaciju.

Naime, kada prebacite nogu preko noge, pritisak na donji ekstermitet šalje veću količinu krvi u grudi, odnosno prema srcu, zbog čega krvni pritisak raste.

Uzrokuje bolove u kukovima i leđima

Osobe koje često drže nogu prebačenu preko noge s vremenom mogu osetiti značajne bolove u leđima. Bolovi se javljaju uzročno-posledično, a povezani su s položajem karlične kosti.

Naime, tokom sjedenja s prekrštenim nogama karlica zauzima neprirodan položaj pa se pomjera ka naprijed ili u stranu. Položaj karlice veže se za leđni mišić koji se zateže i koči pa može izazvati snažne bolove u donjem dijelu leđa i kukovima.

Deluje na proširene vene

Sjedenje s prekrštenim nogama znatno povećava šanse za razvoj proširenih vena. Iako je nastajanje vena najuže povezano s genetikom, prekrštanje nogu tokom dana vrši pritisak na vene, koje su prepune sitnih žilica i kapilara.

Pritisak na njih ubrzava protok krvi, koji proširuje vene i menja njihov oblik, zbog čega one postaju otečene i vidljive, što dugoročno može postati veliki problem.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši