BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Simptomi postporođajne depresije

depresija
Postporođajna depresija nije rijetkost i nije nešto što bi žena trebala skrivati. Statistika pokazuje da će od postporođajne depresije češće patiti žene koje žive u gradu nego majke sa sela ili iz manjih sredina. Razlog tomu je više stresa u gradu i to što tamo živi puno veća koncentracija stranaca pa se majci pruža puno manje potpore od zajednice.

Kod stanovnica grada, odnosno urbanih sredina, šanse za postporođajnu depresiju su pet posto veće. Postporođajna depresija se javlja od petog do 14. mjeseca nakon poroda.

Postporođajna depresija se ne javlja kod svih žena nakon poroda, no kod nekih majki će se ipak javiti i to uglavnom od 4 do 6 mjeseci nakon poroda, no nije rijetkost da se javi i kasnije. Simptomi ove vrste depresije su bezvoljnost i loše raspoloženje, poteškoće sa spavanjem i nemogućnost nošenja s novim roditeljskim dužnostima. Do 80 posto žena može doživjeti neki oblik promjene raspoloženja koji se popularno naziva “baby blues”. Simptomi toga mogu biti hipohondrija, plačljivost, razdražljivost, osjećaj tuge, smanjena koncentracija i loše spavanje i tako dalje. Takvi simptomi i raspoloženja mogu trajati nekoliko sati, no mogu se zadržati i nekoliko dana.

Kada se radi o postporođajnoj depresiji ili postpartalnoj depresiji osjećaj tuge je prolongiran na dva tjedna, no može trajati i dulje. Žene koje uhvati ova depresija mogu si predbacivati da nisu dobre majke, mogu imati poteškoće u ostvarivanju odnosa s novorođenčetom i može narušiti odnose s partnerom ako partner ne pokaže izuzetno razumijevanje i podršku za njeno stanje.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši