BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Simptomi toplotnog udara

pomoc-unesrecenom

Ljeto nam stiže, te iako sada ne izgleda kao da će tako skoro biti vruće, vjerujte – hoće! Neke će visoke temperature oboriti s nogu i to doslovno! Kada naglo dođu visoke temperature na koje nismo navikli, tijelo se može pregrijati, odnosno možemo dobiti toplotni udar koji može i kod zdravih ljudi izazvati razne posljedice.

Najgore vrućine su one koje mogu biti praćene visokom vlažnosti bez imalo vjetra. U takvim trenucima lako dolazi do toplotnog udara.

Za vrijeme velikih ljetnih vrućina, dolazi do znojenja, što je prirodna reakcija tijela koje se pokušava na taj način rashladiti. No, kada za tako velikih vrućina tijelo naglo gubi previše tekućine, a time i bitne elektrolite koje ne možemo brzo nadoknaditi, tijelo se više ne može samo rashladiti i nakon toga dolazi do toplotnog udara.

Simptomi toplotnog udara će biti crvena upaljena koža, grčevi i trnci u mišićima, malaksalost, mučnina i povraćanje, nesvjestica, otežano disanje. Također udar će još biti popraćen glavoboljom, padom krvnog pritiska i osjetljivosti na jaku svjetlost.

Pod uticajem visokih temperatura i neadekvatne zaštite glave, može doći do pojave sunčanice koju nikako ne treba zanemariti. Tu dolazi do pregrijavanja moždanog tkiva pa se krvne žile u mozgu počnu širiti zbog čega može doći do različitih poremećaja u organizmu.

Bilo koju vrstu toplotnog udara ne bi trebalo shvaćati olako jer vam zdravlje može biti doista narušeno, pa čak i pogubno. Kako biste nadoknadili elektrolite, bitno je konzumirati što više vode i slaniju hranu. Ako možete, prilikom ljetnih vrućina, rashladite se u vodi, moru, bazenu, rijeci ili se češće tuširajte mlakom vodom. Toplotni udar je isto kao kada imate povišenu temperaturu. Ako pređe preko 40 Celzijevih stepeni, velik je rizik od zatajenja organa.

Ako se dogodi toplotni udar vama ili nekom drugom, odmah potražite ljekarsku pomoć, a ako ona nije odmah moguća, morate se hidratizirati što prije i rashladiti tijelo u vodi ili staviti na tijelo hladne obloge kako biste smanjili tjelesnu temperaturu.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši