BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Tableta za dan poslije ( hitna kontracepcija)

kontracepcija

Day after pilule ili hitna kontracepcija se koristi ako se dogodi nezaštićeni spolni odnos za vrijeme ili prije ovulacije. Hitna kontracepcija sprječava trudnoću tako da sprječava rast luteinizirajućeg hormona koji potiče ovulaciju. Njome se ovulacija odgodi dva-tri dana što bi trebalo biti dovoljno vremena da odumru spermiji koji su ostali u rodnici.

Kontracepcija neće djelovati neposredno prije ili nakon ovulacije. Tablete za dan poslije nisu abortivi jer one ne sprječavaju ovulaciju ako je već nastupila, pa tako ni oplodnju. Tabletu za dan poslije najbolje je popiti dva dana prije ovulacije kada je najveća mogućnost začeća.

Hitnu kontracepciju treba uzeti najkasnije 120 sati nakon spolnog odnosa koji nije bio zaštićen, ali veće šanse da odgodite ovulaciju su ako ih uzmete što prije nakon odnosa. Ovu kontracepciju ne treba uzimati ako znate da vam je ovulacija prošla prije nezaštićenog odnosa, a prije menstruacije.

Ako sumnjate na mogućnost trudnoće, a koristili ste kondom ili prekinuti odnos kao zaštitu, trebalo bi uzeti kontracepciju ukoliko ne želite trudnoću. Ako već pijete kontracepcijske pilule, onda hitnu kontracepciju ne treba uzimati.

Ove pilule ne smiju uzimati trudnice i žene koje su preosjetljive na sastojke iz pilula. Ipak, žene koje imaju problema s astmom, oštećenjem jetre i slično, najprije bi se trebale posavjetovati s liječnikom prije nego uzmu tabletu. Ovu kontracepciju mogu uzimati i adolescentice.

Nuspojave koje se mogu pojaviti nakon uzimanja hitne kontracepcije su mučnina, vrtoglavica, glavobolja, sljedeća menstruacija može doći ranije ili kasnije i biti bolnija nego inače.

Za sad dostupni podaci kažu da ukoliko je ipak došlo do trudnoće nakon uzimanja hitne kontracepcije, žene imaju urednu trudnoću bez posljedica za sebe ili dijete.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši