BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Uzroci neplodnosti kod žena

neplodnost kod zena

U našoj zemlji svaki pet par ima problema s reprodukcijom odnosno oko 18 posto parova. Nemogućnost začeća je u jednakom omjeru i kod žene i muškaraca. Trideset posto žena i isti postotak žena ima problema sa začećem, a kod drugih su neki drugi faktori u kombinaciji oba partnera koji onemogućuju trudnoću.

Kada je vrijeme za traženje pomoći? Ako imate bez zaštite redovite spolne odnose godinu dana, tada možemo reći da postoje neki problemi sa začećem. Stoga, ako nakon godinu dana ne uspijete, ne treba te ustručavati posjetiti lijekara ili specijalistu ginekologije kako bi vidjeli o čemu se radi. Ako postoji problem, pravilnim liječenjem, čak 90 posto parova ipak uspije ostvariti trudnoću.

Neke žene imaju probleme s endometriozom, iako nemaju nikakve simptome, dok se drugima ona manifestira kao bolna menstruacija, ili osjećaju bol pri spolnim odnosima i češće bolove u području zdjelice. Ovo se može liječiti lijekovima ili operacijom kako bi se otklonile abnormalne stanice i odčepili jajovodi.

Neke žene nemaju redovitu ovulaciju zbog različitih problema koji su najčešće hormonalni pa je zbog toga onemogućen odlazak jajne stanice u jajovod. Neredovite menstruacije ili izostanak iste, vrlo jake ili vrlo blage menstruacije mogu biti simptomi problema s ovulacijom.

Kod nekih žena su jajašca oštećena ili imaju abnormalne kromosome pa ne mogu zadržati trudnoću. Simptoma ovoga nema, a za njih je rješenje korištenje donorskih jajašca uz in vitro oplodnju.

Žene koje imaju policistične jajnike imat će neredovite menstrualne cikluse, akne, povećanu dlakavost, bol u jajnicima te obilne menstruacije. Rješenje za vo je promjena životnog stila, lijekovi za plodnost, in vitro oplodnja.

Dva posto žena je alergično na partnerovu spermu pa kada sperma uđe, tijelo počinje proizvoditi antitijela koji ubijaju spermu jer ih doživljavaju kao strano tijelo. Simptome ovoga ne možemo vidjeti, ali ako je ovo slučaj, može se napraviti umjetno osjemenjivanje.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši