BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Zdravlje iz goji bobica

 goji

Sigurni ste i vi čuli za zdrave goji bobice, no možda ne znate svi kakvo one iznimno djelovanje imaju za naš organizam. One su zdravlje koje nam priroda daje na dlanu, bilo za liječenje bolesti ili očuvanja zdravlja.

Gogi bobice su bogate vitaminima, mineralima, polisaharidima, proteinima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama. Ove bobice sadrže polisaharid koji podiže imunitet. Djeluje poput ehinaceje i drugih gljiva koje imaju sličan kemijski sastav.

Polisaharidi opskrbljuju tijelo s posebnim oblikom šećera, a studije su pokazale da polisaharidi iz goji bobica pomažu podići imunološki sustav i pospješuju rad antioksidativnih enzima zbog kojih se tijelo brže čisti od štetnih tvari.

Goji bobice su na prvom mjestu po količini antioksidanasa i imaju ih daleko više od bilo kojeg drugog voća. Osim toga, one imaju i velike količine vitamina C što isto podiže razinu imuniteta, a bogate su i selenom, cinkom, kalcijem i kalijem.

Goji bobice imaju važne antioksidanse karotenoide kao što su zeaksantin, beta-karoten, lutein, ksanofit. Svi oni imaju određenu ulogu u zdravlju osoba, ali bitno je spomenuti važnost betakarotena koji sprječava određene bolesti kao što su karcinom i bolesti imunološkog sistema.

U goji bobicama se može pronaći polumetal germanij, a koristi se u liječenju određenih vrsta karcinoma kao što su rak maternice, rak crijeva, rak pluća, rak maternice…Goji bobice sadrže i nezasićene masne kiseline i to njih pet vrsta, a najvažnije su linolna i alfa kiselina koje pomažu mozgu u normalnom funkcioniranju i živčanom sistemu.

Preporučene dnevne doze goji bobica su od 10 do 30 grama, no zapravo nema određene gornje granice. Kod nas se one najčešće nabavljaju sušene iako mogu biti u svježem obliku ili u obliku soka. Sušene bobice imaju rok trajanja preko godinu dana.

Goji bobice su odlične za poticanje cirkulacije, u sprječavanju dijabetesa, one djeluju protuupalno i antibakterijski, ženama poboljšavaju plodnost, a muškarcima kvalitetu spermija, štite srce i krvne žile te općenito podižu imunološki sistem našeg organizma.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši