BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Dan nakon neprospavane noći

 zena-na-radnom-mjestu

Neprospavana noć i loše spavanje za vrijeme noći se događa svima, a kako bi sutra dan mogli normalno i bez posljedica funkcionirati, savjetuje se da napravite neke od savjeta, koje vam donosimo u nastavku.

Kako bi se ujutro sigurno razbudili i došli k sebi, savjetuje se da se otuširate s hladnom vodom. Ne morate se tuširati s hladnom vodom cijelo vrijeme, ali barem pola minute za vrijeme tuširanja tijelo isperite hladnom vodom, koja će potaknuti cirkulaciju, te vas sigurno razbuditi, osvježiti i oporaviti.

Kofein razbuđuje i to i vrapci na grani znaju, ali koliko god vam trebalo razbuđivanja, prilikom konzumacije kofeina je vrlo važno da ne pretjerujete. Dvije šoljice kafe na dan vas itekako mogu razbuditi! Više od dvije šoljice na dan nije nikako preporučljivo, a najbolje je da nakon kafe jednostavno pređete na vodu.

Umor se najčešće javlja u popodnevnim satima, i to između 13 i 15 sati, a to je vrijeme najbolje da se osoba pokrene i da ne posustane. Najbolje ćete se razbuditi tako da izađete na zrak i udahnete svježeg zraka, ali i da malo protegnete svoje tijelo.

Maknite zavjese s prozora i pustite svjetlost u svoj dom. Kada je osoba izložena sunčevoj svjetlosti, tijelo joj prestaje lučiti hormon koji je povezan sa spavanjem, te se tijelu šalje signal da je vrijeme za akciju.

Hrana puna šećera je vrlo primamljiva, osobito kada je osoba pospana, ali ne savjetuje se da je konzumirate nego da se hranite hranom s manje kalorija i puno zdravih proteina. Pa se tako preporučuje pileća salata, jaja i namirnice od cijelog zrna. Šećer možda pomaže u kratkom roku, ali izaziva šok u organizmu, zbog čega se nikako ne preporučuje. Teška hrana se isto tako treba izbjegavati, kako ne bi bili pospaniji nego što ste bili prije njezine konzumacije.

Obavite jutarnju tjelovježbu jer ćete tako ubrzati cirkulaciju, što će vam povećati pažnju tokom dana i napuniti vas energijom koja vam fali nakon neprospavane noći.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši