BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Gladni ste i nervozni?

budenje-po-noci

Nesanica nas može skupo stajati – znatno pada energija, dolazi do psihičkih smetnji, manjak sna remeti hormonalnu ravnotežu, loše utječe na metabolizam, a to često dovodi i do povećanja tjelesne težine.

Brojne obaveze, problemi s bliskim osobama, stres – sve su to razlozi zbog kojih možda noću ne možete dobro spavati. Budite se svako malo, a ujutro se osjećate još umornije nego kada ste krenuli na spavanje. Stručnjaci nutricionisti, neurolozi i psiholozi objašnjavaju da je nedostatak sna izravno povezan s metabolizmom i poremećajem hormonalne ravnoteže, što često dovodi do povećanja tjelesne težine.

Brojna istraživanja pokazala su da nedostatak sna utječe na izlučivanje hormona koji reguliraju zalihe masnoća, apetit i metabolizam, što je povezano s povećanjem tjelesne težine.  Nekoliko eksperimentalnih studija pokazalo je da nedostatak sna utiče na hormonalnu ravnotežu u tijelu. Istraživanje u kojemu je sudjelovalo 28 muškaraca i žena između 18 i 23 godine pokazalo je da ispitanici koji nisu spavali 24 sata imaju poremećenu dinamičku interakciju između izlučenog inzulina i njegova učinka na razinu glukoze u krvi.

Druga studija iz 2004. godine pokazala da nedostatak sna povećava želju za unosom hrane bogate ugljikohidratima, što može dodatno opteretiti beta stanice gušterače i ravnotežu između glukoze i inzulina. Problem je, naglašava, posebno izražen kod osoba koje zbog službe ili nekih drugih obaveza noć pretvaraju u dan i obrnuto.

Cijena za nesanicu je visoka, a dodatna tjelesna težina samo je jedan problem jer uz nesanicu dolaze i ozbiljne psihičke smetnje. Iz toga proizilazi da nedostatak sna povisuje razinu hormona grelina u krvi te smanjuje razinu hormona leptina u krvi:

– Grelin je hormon gladi koji se stvara u probavnom sistemu te njegova povišena razina pri deprivaciji sna pojačava apetit. Leptin je hormon sitosti proizveden u masnim stanicama te njegova niža razina pri deprivaciji sna prouzročuje također pojačani apetit, odnosno teško se dostiže osjećaj sitosti.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši