BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Hipertireoza i začeće

bjelanjak-prirodni-lubrikant-kao-pomoc-u-zacecu-4183-469x313-20140820155120

Ukoliko pokušavate zatrudnjeti, onda znate da trudnoća počinje sa jajnom stanicom i spermijem. Međutim, potrebno je da se dosta mehanizma u tijelu uskladi prije nego što se ovaj proces završi uspješno.

Štitnjača, mala žlijezda u vratu, jedan je od tih mehanizama. Ona kontrolira proizvodnju hormona koji pomaže tijelu da reguliše korištenje energije. Hiperaktivna štitnjača proizvodi previše hormona, što može pruzrokovati da tijelo koristi energiju prebrzo. Bolesti štitnjače mogu otežati začeće te izazvati niz drugih zdravstvenih problema u tijelu.

Gravesova (autoimuna) bolest, jedna je od bolesti vjerovatno uzrokovanih hiperaktivnom štitnjačom, a može izazvati simptome poput problema sa spavanjem, drhtanja ruku, tanke kose i gubitak tjelesne težine. Bolest može pruzrokovati neredovne cikluse  kod žena i manji broj spermija kod muškaraca, što u konačnici može dovesti do problema sa začećem. Međutim, postoji i dobra vijest. Jednostavanim testom kod  endokrinologa možete testirati svoje hormona i vrlo brzo doći do dijagnoze i plana liječenja koji obično uključuje antitiroidne lijekove (lijekove za liječenje štitne žlijezde). Nivo hormona se obično nakon tretmana  vraća u normalno stanje, a začeće se postiže lakše. U ekstremnim slučajevima, radioaktivni jod ili operacija se koristi za uklanjanje štitn žlijezde prije trudnoće. Ljekari  preporučuju da se čeka šest mjeseci nakon liječenja radioaktivnoim jodom prije nego što se pokuša sa začećem.

Udruženje u Kanadi za liječenje Gravesove bolesti  savjetuje obavezno plniranje trudnoće zbog mogućih medicinskih komplikacija za fetus ili zdravlje majki. Komunicirajte sa svojim ljekarom kada odlučite da  pokušate zatrudnjeti, kako bi vaši lijekovi mogli biti pregledani i doze eventualno smanjene.

Ukoliko trudnoći pristupite planski i u saradnji sa svojim ljekarom, smanjićete šanse za  hipertiriozu, komplikacijom u trudnoći koja može rezultirati pobačajem, preeklampsijom ili prijevremenim porodom.

Većina trudnica sa dijagnozom hiperterioze će trebati manju dozu lijekova , jer tijelo jednostavno ne treba tu količinu lijeka zbog promjene koje sama trudnoća donosi.

Nakon poroda,  doktor može prilagoditi količinu lijeka kako bi se nivo hormona vratio u normalu. Ukoliko doji, veoma je važno da majka obavijestite svog ljekara,  iako je većina antitiroidnih lijekova  sigurna za majke koje doje.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši