BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Kako čuvati hranu na vrućinama i izbjeći trovanje

ledenica

Kad temperatura zraka postane nepodnošljiva, a čini se da će žega još potrajati, učestalija su trovanja hranom uzrokovana bujanjem mikroorganizama i njihovih toksina. Mogućnost trovanja je velika i na izletima u prirodi koji su u ljetnim danima masovniji. Stoga od kupovine tj. odabira određene hrane, preko pripreme do konzumacije moramo misliti na to kako spriječiti nastanak bolest i šta nam je činiti da bismo bakterije zadržali što dalje od našeg stola.

Treba imati na umu da ljetne temperature pogoduju razmnožavanju bakterija i da hrana brzo ulazi u “opasnu temperaturnu zonu”, pa pravila kojih se moramo pridržavati kroz čitavu godinu sada zahtijevaju još veću pažnju. Najvažnije je da smo sigurni u ispravno postupanje s hranom jer do trovanja mogu dovesti i namirnice koje nisu promijenile senzorska svojstva – okus, izgled ili miris

Nakon kupovine svježe meso što prije pripremite – ili za jelo ili za zamrzivač.

Stajanjem se brzo kvari, čak i u frižideru te riskirate opasnost od bolesti.
Kako bi spriječili neželjene zaraze virusima i bakterijama iz hrane pripremite ih na vrijeme, piše 24sata.hr.
Donosimo popis koliko dugo možete čuvati kupljenu hranu:
-kupljenu svježu piletinu i puretinu potrošite za 1-2 dana
-svježu junetinu, teletinu, janjetinu i svinjetinu pripremite za 3-5 dana najviše -konzervisano meso i piletinu potrošite 3-4 dana nakon otvaranja.
Poslije toga radije bacite konzerve i paštete jer otvorene brzo oksidiraju i hrana u njima se brzo kvari -vakumirano suho meso  pojedite najkasnije 7 dana nakon otvaranja
-jaja mogu trajati 3-5 sedmica
-svježu ribu pripremite najkasnije sljedeći dan ili očišćenu zamrznite.

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton