BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Kako nastaju navike

iritantne-navike
Različite navike koje imamo su oblici ponašanja koje smo naučili ponavljati, bilo da se radi o osjećajima, nekim radnjama ili mislima. Jednom kada formiramo navike više nam nije potrebna namjera ili volja da ih radimo. Navike usvajamo na isti način. Na početku imamo sklonost i namjeru raditi određene stvari, a kako ih ponavljamo tako se one stabiliziraju i s vremenom postaju automatske.

Kada jednom formiramo navike, više ne razmišljamo o tome svjesno. Samo početni poticaj će automatski pokrenuti naučeno ponašanje. Nije potrebna pažnja, nije potrebno razmišljanje, samo se treba prepustiti naviknutom ponašanju.

Većina našeg života je habitudinalno. Uglavnom radimo iste stvari danas kao što smo radili dan prije ili ćemo raditi sutra. Primjerice, vjerojatno ćemo svaki dan ići istim putem do posla iako postoje i drugi putevi kojima možete ići.

Naravno, ne nastaju sve navike ovako. Navike možemo formirati i tako da svjesno izabiremo neku naviku. Na primjer, ako imamo naviku gledanja televizije dok jedemo koju smo nesvjesno stvorili, svjesno možemo stvoriti naviku gledanja u hranu i razmišljanja o hrani koju jedemo, umjesto televizije.

Ako inteligentno odabiremo dobre navike, nećemo ih doživljavati kao okove, nego će nam pomoći imati kvalitetniji život. Da bismo nešto usvojili kao naviku, potrebno je to ponavljati 21 dan. To može biti zdrava prehrana, vježbanje i slično.

Kako bismo izbacili neku nesvjesnu lošu naviku iz sustava, moramo svjesno stvarati novu naviku. Primjerice, ako ne doručkujete ujutro, to je vjerojatno nesvjesna navika, a da biste je se riješili morate svjesno planirati doručkovanje ujutro. Da bi se navika održala ne smijete se varati, odnosno ne smijete preskakati tu i tamo doručak pod izgovorom da niste stigli jesti ili nešto drugo.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši