BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Kako se odviknuti od slatkisa

 secer

Imate veliku želju za slatkim i svakim danom vam se sve teže kontrolirati? Ponekad imate osjećaj kao da samo razmišljate o slatkom i da vam je to jedina misao koja vas okupira u posljednje vrijeme? Bez brige pridružili ste se velikom broju ljudi koji ne mogu bez kolača i drugih poslastica.

To nije ništa loše jer svako od nas ima slabost na kojoj će poraditi prije ili kasnije ovisi u kolikoj mjeri utječe na kvalitetu života. Želja za slatkim je jedna vrsta slabosti koja se može riješiti na nekoliko načina, a čim ih prije počnete primjenjivati prije ćete se bolje osjećati. I dalje ćete si povremeno priuštiti malo slatkog, ali ništa od toga neće biti pretjerivanje.

Koje su to sve metode uz koje kolači, keksi i ostali deserti mogu postati samo dio prošlosti? Važno je odmah donijeti odluku i ne odugovlačiti jer odvikavanje koje ide u smjeru malo po malo, ne daje nikakve rezultate.

Treba odmah presjeći i prekinuti s kupovinom čokolada i sličnih namirnica. Na početku će možda biti teško, bit ćete umorni i bezvoljni, ali vrlo brzo će nestati želja za slatkim. Zanimljivo koliko je cijeli proces jednostavan i kako je malo potrebno da se riješite spomenute ovisnosti.

Vrijeme je da tokom kupovine izbjegavate određene police, ali to se ne odnosi samo na čokolade i kekse. Šećer se skriva u gaziranim sokovima, voćnim jogurtima, marmeladama i drugim sokovima osim prirodnog kojeg sami napravite. Za njega ste sigurni kako nema dodatnog šećera osim onog koji je već u jabuci.

Smatrate li kako to možda neće ići tako lako uvijek možete pokušati sa zamjenskim slatkišima. Sušeno voće nije loša opcija, ali treba pripaziti da u njemu nema dodanog šećera. Zbog toga će svježe voće uvijek biti sigurnija, ali i zdravija opcija. Slatke jabuke i ananas predstavljaju pravi voćni užitak i zadovoljstvo za sve ovisnike o slatkom.

Dajte si dovoljno vremena i kasnije ćete biti i više nego zadovoljni postignutim. Uspijete li u naumu da neko vrijeme izbjegavate slatko, kasnije će vam biti čudno dok jedete kockicu čokolade, bit će vam preslatka i radije ćete se odlučiti za čokoladu koja u sebi ima barem 60% kakaa.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši