BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Koliko treba piti vode svaki dan

 casa-vode

Šest, osam ili više čaša vode… Koliko vode treba piti svaki dan? Pitaju se to stručnjaci često, a kako i ne bi kada se sve više ističe važna uloga vode za dobrobit svakog pojedinca i za bolju kvalitetu života. Donedavno je prevladavalo mišljenje kako ništa ispod osam čaša ne dolazi u obzir, ali sada je to postalo upitno.

Preporučena količina se nije povećala nego se postavilo pitanje može li se postaviti općenita mjera koja će vrijediti za svakog pojedinca. Teško je odrediti nešto što će vrijediti za svakog čovjeka jer nismo svi isti. Nekima je život aktivniji pa veći dio dana provedu testirajući limite tjelesne izdržljivosti dok su ostali malo pasivniji. Kako onda za spomenute skupine odrediti istu mjeru?

U posljednje vrijeme s dobrobiti vode pozabavili su se razni instituti i došli do zaključka kako je ona ljekovita, ali ne u tolikoj mjeri kako se prije pisalo. Pokazalo se kako ne postoji dokazana veza između ljepote kože, gubitka kilograma te smanjene glavobolje. To ne znači da voda ne utječe na sve navedeno, ali vjerojatno ne u tolikoj mjeri kako se nagađalo.

Sigurno je važno piti puno vode, ali to je važnije za sportaše i one koji imaju težak fizički posao. Preporučena doza između šest i osam čaša ovdje nema previše smisla jer čovjek pije onoliko vode koliko organizam traži.

Nikako nije dobro izbjegavati tekućinu i skoro uopće ne piti vodu jer se tako ide u drugu krajnost. Ono što je oduvijek bilo važno i na što se upozoravalo je slušanje vlastitog organizma i odgovaranje na njegove potrebe.Dugo se vjerovalo kako ispijanje puno vode pomaže bubrezima da se riješe toksina. Pokazalo se da oni to mogu napraviti i bez vode, a s prevelikom količinom vode jedino što se događa je da morate česti ići na wc, a s čime nećete izbaciti otrove iz organizma.

Važno je imati mjeru i piti dovoljno vode svaki dan, ali koliko osjetite da trebate. Ako ste primijetili da imate manje glavobolja jer pijete puno vode, činite to i dalje, ali bez prevelike prisile. Nastojte uživati u onome što radite i ne dozvolite da si posve nepotrebno i nesvjesno nametnete još jedan izvor stresa


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši