BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Najbolja hrana za bebe

bebibna-hrana

Postali ste roditelj i sada kreće najveća avantura u životu. Jeste li čuli kako se roditeljstvo smatra najtežim poslom na svijetu i kako bi bilo dobro da postoji škola za sve koji jednog dana žele odgajati dijete? Koliko god bilo teško jer želite samo najbolje svom djetetu, a ponekad niste sigurni činite li sve kako treba, ipak se radi o najljepšoj ulozi.

Biti roditelj je nešto prekrasno i unatoč brojnim zadaćama koje vas čekaju i situacijama kada nećete biti sigurni kako postupiti, pred vama je maleno biće koje ovisi o vama i čija će uloga u životu ovisiti o tome na koji ćete ga način odgojiti i usmjeriti.

Briga za dijete podrazumijeva puno toga, a među prvim stvarima koje se nađu na popisu svakog roditelja je prehrana. Koja je najbolja hrana za bebe i sa čim početi? Dokazano je kako je majčino mlijeko najbolja hrana koju možete pružiti bebi osim ako to nije moguće iz određenog razloga.

Doktori su složni kako bi bilo dobro da beba dobiva majčino mlijeko do 6 mjeseci života, a nakon toga možete kombinirati i formulu te prve kašice s kojima ćete bebu upoznati s krutom hranom. Prelazak na kašice može biti problem za neke roditelje zbog toga što će im dijete možda odbijati čvrstu hranu.

To ne znači da treba odustati jer vaša beba se treba naviknuti na hranu koja nije mlijeko i na nove okuse. Kod neke će djece to ići lakše dok će za neke trajati malo duže. Kreće se korak po korak, svaki dan pomalo dok vašem anđelu ne postane normalno da postoji hrana koja nije mlijeko.

Za početak možete kombinirati voćne kašice, ali i kuhana riža pomiješana s mlijekom (majčino ili adaptirano). Od prvih namirnica preporučuju se: riža, pšenica, zob, kukuruz, mrkva, mrkva, cvjetača, tikvica te marelica, jabuka i kruška.

Važno je raditi razmake od nekoliko dana kada uvodite nove namirnice iz razloga kako bi znali dođe li do alergijske reakcije, na što vaše dijete reagira i što bi trebalo izbjegavati neko vrijeme.  Nećete pogriješiti dodate li tijekom kuhanja slanih kašica malo maslinovog ulja i ulja repice.

Pedijatri se slažu kako tijekom uvođenja voćnih kašica uvijek treba prvo početi s voćem neutralnijeg okusa, a banane još neko vrijeme izbjegavati jer su preslatke, zbog čega dijete može kasnije odbijati drugo voće.

Prije nego krenete na čvrstu hranu konzultirajte se s pedijatrom jer svako dijete je priča za sebe. Neka će biti spremna već s pet mjeseci dok će neke bebe krenuti na kašice tek sa osam mjeseci. Djetetova dobrobit je najvažnija i sve što se radi čini se za njihovo dobro i daljnji napredak.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza