BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Nepoznati čudesni efekti lubenice!

devojka-s-lubenicom-1403088057-39168

Čak 9 dobrobiti se kriju u omiljenom ljetnjem slatkom povrću. Mnogi naravno znaju da se lubenica ubraja u povrće, da može biti izuzetno slatka i da njom na lak način u organizam unesemo veliku količinu tečnosti. Ali, lubenica može da učini mnogo više!

  1. Ljepša koža

Zahvaljujući visokim dozama vitamina A i C, koža ostaje zdrava, a štitiće vas od štetnih UV zraka.

  1. Lijepa kosa

Neće samo koža imati koristi od lubenice! Kosa će biti gušća i opadaće u manjoj meri.

  1. Poboljšava zdravlje srca

Lubenica je puna citrulina, aminokiseline. U tijelu se pretvara u arginin i opušta krvne sudove. Time se poboljšava protok krvi.

  1. Potpomaže rad bubrega

Lubenica isporučuje dosta tečnosti do bubrega i mokraćne bešike – što je važno za odvođenje toksina i otpadnih proizvoda.

  1. Poboljšava vid

Bogate su beta-karotenom, što je dobro za vid.

  1. Poboljšava zdravlje kostiju

“Jake kosti dolaze od mleka”, pričali su nam roditelji. Međutim, za kosti je zdrava i lubenica. Kao i paradajz, i lubenice sadrže likopen, koji smanjuje razvoj osteoporoze, a visoka koncentracija kalcijuma čuva kosti i zglobove.

  1. Snižava krvni pritisak

Povišen krvni pritisak dovodi do povećanog rizika od moždanog ili srčanog udara. Konzumiranjem lubenice to se može sprečiti. To je zbog citrulin amino kiseline, koja se nalazi u velikim količinama u lubenici i koja opušta krvne sudove i poboljšava cirkulaciju.

  1. Dobra je za mišiće

Lubenice posbešuju oporavak mišića nakon treninga. Ponovo je tu dejstvo citrulina, koji, pored krvnih sudova, opušta i mišiće.

  1. Spriječava rak prostate

Ne samo da će muška potencija rasti, zahvaljujući slatkim lubenicama, već ćete učiniti nešto po pitanju prevencije raka prostate. Čak i uz infekciju prostate ili bešike, jedite lubenicu i upala će brzo proći.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši