BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Plivačko uho-česta dječija boljka tokom ljeta

2997

Ljeto je i brojna djeca će dolaziti pedijatru sa bolom u uhu zbog plivanja u ne baš čistoj vodi bazena ili u otvorenim vodama poput jezera ili zaliva. 

Plivačko uho je infekcija koja se razlikuje od infekcije srednjeg uha koja je karakteristična za jesenje zimski period kada su česte infekcije disajnih puteva. Plivačko uho je upala kože koja oblaže spoljašnji ušni kanal i najčešće se javlja kod starije djece i tinejdžera. Infekcija srednjeg uha (otitis media) se događa iza bubne opne (bubna opna je membrana u kojoj se završava spoljašnji ušni kanal) i najčešća je kod odojčadi i mlađe djece.

Plivačko uho (ili otitis eksterna, upala spoljašnjeg ušnog kanala) je doblo svoje ime zbog toga što je obično uzrokovana ulaskom vode u spoljašnji ušni kanal u kome postoje dobri uslovi za razvoj bakterija. Bakterije izazivaju infekciju kože. Voda u uho dospijeva iz brojnih izvora,  jezera, bazena, kada, pa čak potiče i od znoja, tako da ‘’plivačko uho’’ nemaju jedino plivači.

Prevencija ove bolesti je moguća.

  • Ako djete ima prekomjerno stvaranje ušne masti, razgovarajte sa svojim ljekarom o tome koliko često je treba čistiti. Imajte na umu da je ušna mast korisna i da je ne treba ‘’besomučno’’ čistiti.
  • Nikada ne stavljajte čvrste predmete u spoljašnji ušni kanal.
  • Osušite uši kanale kada voda uđu u njih.
  • Izbacite vodu iz uha: nagnite glavu na stranu na kojoj je uho u kome je voda i držite peškir na ivici spoljašnjeg ušnog kanala.
  • Koristite fen na režimu za hladjenje nekoliko centimetara daleko od uha da bi ste ga osušili.
  • Ako dijete ima često infekciju spoljašnjeg ušnog kanala, ili se kupa u neprečišćenoj vodi (kao što je jezero), koristite kapi za uši u slobodnoj prodaji za  čišćenje spoljašnjeg ušnog kanala (na primer, acidi borici 3%). Stavite 3-4 kapi djetetuu svako uho nakon plivanja. Borna kisjelina ima antibakterijska svojstava. U kućnoj radinosti se mogu napraviti kapi koje se sastoje od alkohola i alkoholnog sirćeta u razmjeri 1:1. Kisjela sredina smanjuje mogućnost razmnožavanja bakterija, a alkohol isparava i olakšava sušenje uha. Nemojte koristiti nikakve kapi ako postoji  defekt bubne opne (otvor na bubnoj opni), ako se iz uha drenira gnoj ili ako uho svrbi ili boli.
  • Ako djete ima ozlijedu u uhu ili upalu spoljašnjeg ušnog kanala, izbjegavajte plivanje za 3-5 dana radi liječenja.
  • Izbjegavajte pjenušave kupke i druge iritirajuće tečnosti koje bi mogle dospjeti u uho.
  • Ako djete ima postavljene aeracione cjevčice zbog ponavljanih infekcija srednjeg uha, razgovarajte sa svojim ljekarom o zaštiti uha tokom plivanja.
  • Savjetuje se da djeca nose u bazenima silikonske čepove za uši. Nakon vađenja, čepove očistiti alkoholom.

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši